Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež spodbuja temeljito pripravo na zakon

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 01. 2017 / 09:32
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež spodbuja temeljito pripravo na zakon

Nagovor rimski roti: dobra priprava na zakrament zakona naj bi zmanjšala število ničnih ali neobstoječih zakonskih zvez.

Papež Frančišek odločno spodbuja temeljitejšo pripravo na zakon. Mladi, ki se želijo poročiti, bi morali znova odkriti, kaj zakonska zveza in družina pomenita po Božjem načrtu, je sveti oče dejal minulo soboto, ko je v Vatikanu nagovoril sodnike rimske rote. Izguba pomena verskih vrednot in večnih resnic se pozna tudi na zakonu, zato je nujno potreben »nov katehumenat«, ki bi uvajal v ta zakrament. S tem bi lahko zmanjšali število ničnih ali neobstoječih zakonskih zvez, je pojasnil papež. Sodniki rimske rote se namreč ukvarjajo tudi z ugotavljanjem ničnosti zakonskih zvez.

Cerkvena vez med prihodnjimi mladoporočenci se danes izraža na različne načine, je še pojasnil sveti oče. Nekateri so dejavni v svojih župnijskih občestvih, drugi so verni le v splošnem smislu ali pa so se od vere celo oddaljili. Ko se bliža datum poroke, so tudi mnogi mladi, ki so se oddaljili od vere, bolj dovzetni za sprejemanje krščanskega sporočila. Pripravljeni so razmisliti o dosedanji usmeritvi svojih življenj in jo po potrebi tudi spremeniti. To priložnost bi morala katoliška Cerkev izkoristiti za evangelizacijo, da bi parom pred poroko oznanjala Kristusa, sporočilo evangelija in nauk Cerkve. Pastoralne delavce bi bilo potrebno izobraziti posebej v ta namen.

Spodbuda za boljšo pripravo na sprejem zakramenta zakonske zveze je bila izražena tudi na obeh sinodah za zakonsko zvezo in družino v letih 2014 in 2015.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Zapuščeni Jezus
Duhovna rast
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh