Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel izraelskega predsednika Shimona Peresa

Objava: 03. 09. 2010 / 07:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež sprejel izraelskega predsednika Shimona Peresa

Predsednik Peres se je v Castel Gandolfu sestal tudi z vatikanskim državnim tajnikom Tarcisijem Bertonejem in s tajnikom za odnose z državami Dominiqueom Mambertijem.

Papež Benedikt XVI. je včeraj sprejel izraelskega predsednika Shimona Peresa, so sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža. Njun pogovor je trajal okoli štirideset minut, sveti oče in predsednik Peres pa sta se sporazumevala v angleškem jeziku. Izraelski predsednik se je nato sestal še z državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertonejem in s tajnikom za odnose z državami Dominiqueom Mambertijem.

Pogovori, ki so potekali v prisrčnem vzdušju, so nanesli tudi na papeževo letošnje romanje v Sveto deželo. Glede vzpostavitve neposrednih odnosov med Izraelom in Palestino je bila izražena želja, da bi le ti pomagali doseči sporazum med obema narodoma in bi prinesli stabilen mir v Sveto deželo in na vse tamkajšnje območje. Med pogovori je bila izpostavljena tudi obsodba vseh oblik nasilja ter potreba po zagotovitvi boljših življenjskih pogojev za vse narode. Sogovorniki so se dotaknili še medverskega dialoga in mednarodnih razmer.

Beseda pa je nanesla tudi na odnose med Izraelom in Svetim sedežem in na odnose med državno oblastjo in lokalnimi katoliškimi skupnostmi, piše v izjavi Svetega sedeža. Posebej je bil izpostavljen pomen navzočnosti katoliških skupnosti v Sveti deželi in njihov prispevek k skupnemu družbenemu dobremu, tudi preko katoliških šol. Ob koncu pogovorov so se dotaknili še doseženih rezultatov mešane delovne skupine, ki si že leta prizadeva pripraviti sporazum o gospodarskih vprašanjih, glede katerega sogovorniki upajo, da bo kmalu dosežen.

Predsednik Peres je papežu Benediktu XVI. podaril tradicionalni sedemkraki srebrni svečnik, menoro, na katerem je po navedbah iz Vatikana osebno posvetilo predsednika svetemu očetu kot’pastirju, ki nas želi popeljati na pašnike blagoslova in miru’. Papež se je izraelskemu državniku oddolžil s papeško medaljo.

Predsednik Peres je v Italijo pripotoval včeraj zjutraj. Po pristanku na rimskem letališču je odšel proti Castel Gandolfu, kjer je svoj obisk pričel s sprehodom po vrtovih papeške letne rezidence. Med drugim si je ogledal tudi arheološke ostanke vile cesarja Domicijana (51-96). Predsednika na potovanju spremlja petčlanska delegacija, med katero sta dva predsednikova osebna svetovalca, Jonathan Adiri in Ofra Eshed, pa tudi izvedenec za človekove pravice, Raphael Walden.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh