Zapri
Iskanje

Papež sprejel makedonske in bolgarske vernike

Objava: 24. 05. 2010 / 07:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež sprejel makedonske in bolgarske vernike

Makedonci in Bolgari so v Rim tradicionalno poromali ob prazniku svetih Cirila in Metoda
Papež Benedikt XVI. je minulo soboto sprejel makedonske in bolgarske vernike, ki so ob prazniku svetih Cirila in Metoda, zavetnikov Evrope, tradicionalno poromali v Rim, poročajo pri vatikanskem radiu. Sveti oče je romarje pozval, naj ohranjajo in krepijo krščanske korenine Evrope. Kot kristjani imamo dolžnost, da ohranjamo in krepimo notranjo vez med evangelijem in našimi kulturnimi identitetami. Kot Kristusovi učenci smo poklicani k vzajemnemu spoštovanju različnih cerkvenih izročil ter skupnemu pričevanju za vero v Jezusa, v imenu katerega bomo odrešeni, je poudaril Benedikt XVI. , ki je istega dne sprejel tudi predsednika bolgarske vlade Boika Borissovega in nato še predsednika makedonskega parlamenta Trjaka Veljanoskega.

Sveti oče je v govoru delegaciji bolgarskih vernikov izpostavil potrebo po zvestobi dragoceni dediščini, ki združuje pravoslavne in katoličane ter k pričevanju za to vero. Evangelij po papeževih besedah ne slabi in ne odrinja tistega, kar je v različnih kulturnih tradicijah pristno. Ravno nasprotno, je dejal Benedikt XVI., prav zato, ker vera v Jezusa kaže sijaj resnice, človeku tudi daje zmožnost za prepoznavanje resničnega dobrega in mu pomaga, da ga v svojem lastnem življenju in družbenem okolju uresničuje.

Papež je nato izpostavil izredno evangelizatorsko vlogo svetih Cirila in Metoda, grških misijonarjev, ki sta krščansko vero razširjala med slovanskimi narodi. S svojim neutrudnim delovanjem, ki sta ga uresničevala s pravo apostolsko gorečnostjo, sta sveta Ciril in Metod krščanstvo ukoreninila v dušo bolgarskega naroda, tako da je ta vsidran v tiste evangeljske vrednote, ki vselej krepijo identitete in bogatijo kulturo nekega naroda, je poudaril sveti oče.

Tudi v govoru makedonskim romarjem je spregovoril o sadovih evangelizacije teh dveh svetnikov. Pojasnil je, da sta se sveta Ciril in Metod pri svojem delu spoprijemala s trpljenjem, odpovedovanjem in sovražnostjo, a sta vse to prenašala z neomajno vero in nepremagljivim upanjem v Boga. V preizkušnjah in veselju sta vselej čutila Božje vodstvo. Vsak dan sta okušala njegovo ljubezen in ljubezen svojih bratov, je dejal papež. Tudi mi se vedno bolj zavedamo, je še dodal, da nas, kadar se čutimo ljubljeni od Gospoda in ko se znamo odzvati na to ljubezen, v vsaki naši dejavnosti in pri vsakem našem delu vodi Njegova milost.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh