Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzeka

Objava: 01. 03. 2011 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež sprejel predsednika Evropskega parlamenta Jerzyja Buzeka

Krščanski demokrat in nekdanji predsednik poljske vlade, ki prihaja iz Šlezije, v nasprotju z večino Poljakov ni katoličan, pač pa luteranec.

Papež Benedikt XVI. je včeraj v avdienco sprejel predsednika Evropskega parlamenta, Jerzyja Buzeka. Med pogovorom, ki je potekal v prisrčnem ozračju, sta se državnika dotaknila predvsem vprašanj o verski svobodi in o zaščiti krščanskih manjšin po svetu, so po srečanju sporočili iz Vatikana. Sogovornika sta si izmenjala mnenja tudi o odnosih med katoliško Cerkvijo, Evropskim parlamentom in drugimi evropskimi ustanovami.

Po pogovoru s svetim očetom se je Buzek sestal še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertonejem in vatikanskim zunanjim ministrom nadškofom Dominiqueom Mambertijem. Poljski politik se je med svojim obiskom v Rimu srečal tudi z vodjo Italijanske centralne banke, Mariem Draghijem.

Buzek je po obisku Vatikana novinarjem pojasnil, da vabilo papežu za obisk Evropskega parlamenta 'vedno velja'. Zaenkrat pa datum za obisk še ni določen. Poljski politik je tudi napovedal, da se bo 1. maja letos v Vatikanu udeležil slovesnosti ob razglasitvi nekdanjega papeža Janeza Pavla II. za blaženega.

Krščanski demokrat in nekdanji predsednik poljske vlade, ki prihaja iz Šlezije, v nasprotju z večino Poljakov ni katoličan, pač pa pripadnik evangeličansko-luteranske Cerkve, ki ima sedež v njegovem domačem kraju Cieszyn. Buzek, ki je po izobrazbi kemik, se je že v mladih letih dejavno vključeval v sindikalna gibanja, jeseni leta 1981 pa je vodil državni kongres gibanja Solidarnosc. Kot predsednik poljske vlade je leta 1993 v parlamentu pripravil pot za ratifikacijo poljskega konkordata.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh