Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež svari pred odvisnostjo od materialnih dobrin

Objava: 03. 02. 2011 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež svari pred odvisnostjo od materialnih dobrin

Včerajšnjo splošno avdienco je sveti oče posvetil sv. Tereziji Avilski, mistikinji in cerkveni učiteljici, in s tem začel novo serijo katehez o cerkvenih učiteljih.

Papež Benedikt XVI. poziva k večji neodvisnosti od materialnih dobrin. Svoboda lastništva in ljubezen do bližnjega sodita med temelje življenja po evangeliju, je sveti oče dejal v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco v dvorani Pavla VI. v Vatikanu.

Obenem je papež kot osrednjo težavo izpostavil premalo cenjene duhovne vrednote v sodobni družbi. Številni ljudje zapostavljajo predvsem molitev, ki pa po papeževih besedah sploh ni ‘izgubljeni čas’, pač pa pogoj za resnično življenje onkraj kratkočasenja in površnosti.

Kot vzor za neodvisnost od materialnih dobrin je papež izpostavil sveto Terezijo Avilsko (1515-1582). Španska karmeličanka je ‘bojevala bitko za svoj poklic’, saj se je bala, da je za življenje v samostanu preveč razvajena in da ne bo kos vsem zahtevam tovrstnega načina življenja. To se ji je zdelo ‘privlačno in obenem zadušujoče’. Terezija je svoje strahove in pomisleke premagala, saj se je popolnoma osredotočila na Kristusa. S takšno držo je svetnica lahko vzor tudi današnjemu svetu, je v svojem nagovoru poudaril sveti oče.

Terezija velja za eno največjih mistikinj v zgodovini Cerkve. Rojena je bila v španskem mestu Avila. Leta 1562 je ustanovila skupnost t.i. ‘bosonogih karmeličank’, šestnajst let kasneje se jim je pridružila še moška veja. Terezija je bila za svetnico razglašena let 1622, Pavel VI. pa jo je leta 1970 razglasil še za cerkveno učiteljico. V katoliški Cerkvi njen god obeležujemo 15. oktobra.

Benedikt XVI. je s Terezijo Avilsko pričel novo serijo katehez o cerkvenih učiteljih. Kot je sam napovedal, bo po predstavitvi pomembnih mož in žena iz srednjeveške zgodovine Cerkve nadaljeval z vrsto svetnikov, ki jih častimo kot cerkvene učitelje.

Potem ko je sveti oče povzetek svojega včerajšnjega nagovora med splošno avdienco predstavil tudi v angleškem jeziku, je mimo vseh varnostnikov k njemu na oder pritekel mlad navdušen fantič. Benedikt XVI. je z dečkom izmenjal nekaj besed in malček se je vrnil med občinstvo. Na znak papeževega osebnega tajnika Georga Gänsweina se tako švicarski gardisti kot tudi vatikanska policija na pripetljaj niso odzvali.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh