Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež upa na povratek miru v Egiptu

Objava: 07. 02. 2011 / 08:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež upa na povratek miru v Egiptu

Benedikt XVI. pozorno spremlja ‘pereči položaj ljubljenega egiptovskega naroda’.

Papež Benedikt XVI. je izrazil upanje za povratek miru in sožitja v Egiptu. V svoji prvi javni izjavi glede trenutnega dogajanja v Kairu je med včerajšnjim nagovorom pred molitvijo angelovega češčenja izrekel svoje spoštovanje do te severnoafriške države. Kot je dejal, pozorno spremlja ‘pereči položaj ljubljenega egiptovskega naroda’.

Pred več desettisoč glavo množico, ki se je včeraj zbrala na Trgu sv. Petra v Vatikanu, je pojasnil, kako moli, da bi ta dežela, ki je bila blagoslovljena z obiskom Svete družine, dosegla mir in sožitje – v skupnem prizadevanju za dobrobit vsakega posameznika.

Doslej se je Vatikan vzdržal javnih in uradnih izjav glede razvoja dogodkov v egiptovski prestolnici. Nazadnje je sveti oče svoje mnenje izrazil po krvavem napadu na koptsko skupnost v Aleksandriji ob začetku leta, ko je ponovno pozval k spoštovanju verske svobode v Egiptu. Sredi januarja je vlada v Kairu ‘na posvet v domovino’ pozvala svojo veleposlanico pri Svetem sedežu, kairska univerza Al-Azhar pa je prekinila dialog z Vatikanom.

Papež je med včerajšnjim nagovorom pozval tudi k večji pozornosti do bolnikov. Vse zaposlene v zdravstvu, še posebej zdravnike in negovalce, je nagovoril z besedami, naj v bolniku ne vidijo zgolj krhkega telesa, pač pa osebo, ki si zasluži solidarnost in pravšnjo mero pozornosti. Tako pri veri kot pri razumu dostojanstva ni moč omejiti le na sposobnosti in zmožnosti; dostojanstvo osebe ni nič manjše, če je ta šibka, bolna ali potrebna pomoči.

Papež je svoje misli o odnosu do bolnikov izrazil v luči skorajšnjega Svetovnega dneva bolnikov, ki ga obhajamo prihodnji petek. Po besedah svetega očeta je potrebo spodbujati ‘kulturo življenja’ in v središču slehernega političnega in socialnega ravnanja mora pod vsakim pogojem stati vrednost človeške osebe.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh