Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Abruzzih pozval k varovanju ogroženega stvarstva

Objava: 05. 07. 2010 / 07:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež v Abruzzih pozval k varovanju ogroženega stvarstva

Bogoslužja na osrednjem trgu v Sulmoni se je udeležilo 30.000 vernikov

Papež Benedikt XVI. je včeraj obiskal italijansko mesto Sulmona v pokrajini Abruzzi, kjer je daroval slovesno sveto mašo in skupaj z verniki molil opoldansko molitev Angel Gospodov. Med bogoslužjem na osrednjem trgu v Sulmoni, ki se ga je udeležilo okoli 30.000 vernikov, je Benedikt XVI. izpostavil problem hude brezposelnosti v tem delu Italije in pozval k večjemu zavzemanju za skupno blaginjo. Pri tem je posebej opozoril na varovanje okolja v tej osrednje italijanski gorski pokrajini, katere velik del je označen kot narodni park.

V nagovoru pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov je Benedikt XVI. izpostavil, da smo vsi poklicani k zmernemu življenju, da bi tako ohranili svobodnejše misli in srce ter delili dobrine s svojimi brati in sestrami. Vso Cerkev v Sulmoni je sveti oče izročil v Marijino varstvo, da bi vedno hodila enotna in vesela po poti vere, upanja in ljubezni. V Mariji, Devici tišine in poslušanja, je sveti Celestin našel vzor popolne poslušnosti božji volji, v preprostem in ponižnem življenju, ki je stremelo k iskanju tistega, kar je zares bistveno, vedno sposobno hvaležnosti do Boga in v vsaki stvari videti dar njegove dobrote, je še dejal papež.

V okviru svojega enodnevnega obiska se je Benedikt XVI. sestal tudi z zaporniki in s sodelavci krajevnega zapora, popoldne pa se je v sulmonski katedrali srečal z mladimi. Tam je tudi počastil relikvije svetega Celestina V. Povod za obisk svetega očeta je namreč 800-letnica rojstva tega papeža iz 13. stoletja, znanega po asketskem in puščavniškem življenju. Svetniško življenje Celestina V. je papež Benedikt XVI. postavil v središče svoje pridige med dopoldansko sveto mašo in izpostavil nekatere vidike, aktualne tudi za današnji čas, kajti svetost nikoli ne izgubi svoje privlačnosti in ne zapade v pozabo, ampak oddaja še več svetlobe in kaže na večno stremljenje človeka proti Bogu.

Sveti oče je izpostavil Celestinov občutek za Božje stvarstvo in povedal, da se tudi krajevna Cerkev v Abruzzih vneto zavzema za varovanje okolja. Papež je še spodbudil abruške vernike, naj s tem nadaljujejo in naj se zavedajo odgovornosti za lastno prihodnost in prihodnost zanamcev. Zbrane je tudi pozval, naj se ne bojijo tišine. V sodobni družbi je vsak trenutek zapolnjen z dejavnostmi in različnimi zvoki, a le tišina zunaj in znotraj sebe nam omogoča, da lahko zaznamo Božji glas in tudi glas sočloveka.

Benedikt XVI. je relikvije svetega Celestina počastil že drugič. Prvič je italijanske Abruzze obiskal aprila 2009, po rušilnem potresu, in na grobnico svojega predhodnika v abruški prestolnici L’Aquili položil palij.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh