Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež vernike pozval k dejavni udeležbi pri bogoslužju

Objava: 27. 09. 2012 / 10:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež vernike pozval k dejavni udeležbi pri bogoslužju

Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco v Rimu spomnil na poudarek drugega vatikanskega cerkvenega zbora, da je Bog vedno na prvem mestu.

Papež Benedikt XVI. je vernike pozval k dejavnejši udeležbi pri bogoslužju. Le z vašim sodelovanjem se bo bogoslužje resnično razvilo v pogovor in srečanje z Bogom, je sveti oče dejal v nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Bogoslužje je ‘privilegiran prostor, kjer Bog govori vsakemu izmed nas in čaka na naš odgovor’.

Božje ljudstvo je med bogoslužjem udeleženo pri Božjem delu, je nadaljeval Benedikt XVI. in dodal, da se običajno najprej porodi misel, ki nato postane beseda, pri bogoslužju pa je ravno obratno: skozi stoletja oblikovane besede, potem ko so izgovorjene, preobrazijo in prenovijo molilca.

Drugi vatikanski cerkveni zbor (1962-1965) je na prvenstveno in prednostno mesto postavil Boga, s tem da se je ukvarjal z vsebinskimi poudarki bogoslužja. Prvi rezultat škofovskega zasedanja je bila 4. decembra 1963 sprejeta bogoslužna konstitucija ‘Sacrosanctum Concilium’.

Sprva so ljudje imeli občutek, da so se z omenjeno tematiko najprej pričeli ukvarjati zgolj zato, ker je delovala najmanj sporno, je pojasnil Benedikt XVI. Kasneje se je to izkazalo za najboljšo izbiro, saj je bil začetek s postavitvijo Boga ‘na prvo in prednostno mesto’ najprimernejši. Kot mladi teolog je Joseph Ratzinger na koncilu sodeloval kot svetovalec kölnskega kardinala Josefa Fringsa.

Božje ljudstvo je pozvano k udeležbi pri Božjem delu, je dejal papež. Beseda ‘liturgija’, ki izhaja iz stare grščine, namreč pomeni ‘služenje ljudstva v prid ljudstvu’. Pri tem je mišljeno ‘novo Božje ljudstvo’, preko smrti in vstajenja Jezusa Kristusa nastala nova Cerkev. “Zato je bogoslužje delo tako Boga kot tudi človeka”, je dejal Benedikt XVI. Da bi bogoslužje obhajali ‘na pravi način’, pa morajo verniki v molitveni drži skupaj stopati Bogu naproti.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh