Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež vidi velike perspektive za misijone v Aziji

Objava: 02. 09. 2010 / 07:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež vidi velike perspektive za misijone v Aziji

Včeraj se je v Seulu v Južni Koreji začel Kongres katoliških laikov Azije, ki ga na temo ‘Oznanjati Jezusa Kristusa v današnji Aziji’ prireja Papeški svet za laike.

Papež Benedikt XVI. vidi številne možnosti za krepitev katolicizma v Aziji. Predvsem pred katoliškimi laiki se ‘razprostirajo široka obzorja’ za misijonarjenje, je sveti oče zapisal v sporočilu udeležencem kongresa katoliških laikov Azije, ki se je včeraj pričel v Seulu v Južni Koreji. Kongres na temo ‘Oznanjati Jezusa Kristusa v današnji Aziji’ prireja Papeški svet za laike, udeležuje pa se ga okoli štiristo škofov, duhovnikov, posvečenih oseb in vernikov laikov.

Kot je še v sporočilu zapisal papež, je bilo azijskim katoličanom zaupano veliko poslanstvo: pričevati o Jezusu Kristusu, Odrešeniku človeštva. Azijski katoličani so poklicani biti znamenje in obljuba edinosti in občestva, tako z Bogom kot med ljudmi, česar naj bi bila deležna vsa človeška družina in kar lahko omogoči edinole Kristus. Da bi verniki laiki prevzeli to pomembno poslanstvo, je zapisal papež, se morajo še bolj zavedati milosti, ki so jo prejeli s krstom, in dostojanstva, ki jim pripada kot sinovom in hčeram Boga Očeta.

Papež je izpostavil tudi pomen njihove povezanosti s pastirji in stalnega izobraževanja ter poudaril, da jih je potrebno opogumiti za dejavno sodelovanje, ne le za izgradnjo lokalnih cerkvenih skupnosti, ampak tudi za pripravo novih poti, ki bodo evangelij prinesle v vsa družbena področja. Pri tem papež navaja krščansko zakonsko ljubezen in družinsko življenje, obrambo življenja od spočetja do naravne smrti, ljubečo skrb za revne in zatirane, pripravljenost odpuščati sovražnikom, zgled pravičnosti, resnice in solidarnosti na delovnem mestu ter prisotnost v javnem življenju. V obdobju, ko se Azija nahaja v procesu gospodarske rasti in socialnih preobratov, morajo katoličani prav posebej osvetliti pomen enotnosti in skupnosti.

Papež je v sporočilu, ki ga je udeležencem kongresa prebral apostolski nuncij Osvaldo Padilla, še zapisal, da moli, da bi kongres osvetlil nenadomestljivo vlogo vernikov laikov v poslanstvu Cerkve in pripravil posebne programe in pobude, ki bi jim bile v podporo pri njihovem oznanjevanju Jezusa Kristusa v današnji Aziji. Izrazil je tudi prepričanje, da bo kongres izpostavil krščansko življenje in poklicanost, ki morata biti vir sreče in dar, ki ga je potrebno deliti z drugimi.

Na letošnjem kongresu udeleženci razpravljajo o misijonih, predstavniki katoliških škofovskih konferenc Azije pa bodo z laiki iz dvajsetih držav mnenja delili do nedelje. Kot vatikanski predstavnik se kongresa udeležuje kardinal Stanislaw Rylko, predsednik Papeškega sveta za laike.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh