Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zaskrbljen glede položaja kitajskih katoličanov

Objava: 02. 12. 2010 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež zaskrbljen glede položaja kitajskih katoličanov

Med včerajšnjo splošno avdienco je sveti oče izrazil upanje, da bodo kitajski katoličani zaživeli 'v skupnosti z vesoljno Cerkvijo', katehezo pa je posvetil sv. Julijani iz Norwicha.

Papež Benedikt XVI. je izrazil svojo skrb glede težkega položaja kristjanov na Kitajskem. Deset dni po škofovskem posvečenju brez privolitve Vatikana je sveti oče vse vernike pozval k molitvi za kitajsko Cerkev. Med včerajšnjo splošno avdienco v dvorani Pavla VI. v Vatikanu je posebej spomnil na kitajske škofe, ki pogumno pričujejo za svojo vero in izkazujejo upanje. Tudi Benedikt XVI. je izrazil upanje, da bodo nekega dne tudi kitajski katoličani lahko živeli 'pristni krščanski obstoj' v skupnosti z vesoljno Cerkvijo.

Vatikan je škofovsko posvečenje Josepha Goa Jincaia, tajnika režimu naklonjenega Domoljubnega združenja, 20. novembra letos odločno obsodil. To nedovoljeno slovesnost so označili kot 'bolečo rano za cerkveno skupnost in težak prekršek proti cerkveni poslušnosti'.

Vatikan je bil posebej kritičen do oblasti, ki so nekatere škofe prisilile, da so posvečenju prisostvovali. Opazovalci ta dogodek ocenjujejo kot korak nazaj v vatikanskih prizadevanjih za normalizacijo odnosov z Ljudsko republiko Kitajsko, ki jih je Benedikt XVI. navezal z odprtim pismom v poletju 2007.

Včerajšnjo katehezo je papež Benedikt XVI. posvetil srednjeveški mistikinji Julijani iz Norwicha, ki je dojela osrednje sporočilo duhovnega življenja. Kot pomembno značilnost mistične teologije Julijane iz Norwicha je papež izpostavil vzporejanje Božje ljubezni z materinsko ljubeznijo. Nežnost, skrb in milina Božje dobrote do nas so tako velike, da nas, zemeljske romarje, spominjajo na ljubezen matere do svojih otrok, je povedal papež in izpostavil osrednje sporočilo duhovnega življenja, namreč da je Bog ljubezen in da takrat, ko se tej ljubezni popolnoma odpremo in postane naše življenjsko vodilo, dosežemo mir in resnično veselje ter ju zmoremo širiti tudi okrog sebe.

Benedikt XVI. je izpostavil Julijanine besede, ki jih navaja Katekizem katoliške Cerkve kot odgovor na vprašanje, zakaj obstajata zlo in trpljenje. Po milosti Božji naj bi spoznali, da se moramo trdno držati vere in z nič manjšo trdnostjo verovati, da se bo vse dobro izteklo.

Božje obljube so vedno večje od naših pričakovanj, je zaključil katehezo sveti oče, in če se predamo Bogu, njegovi neizmerni ljubezni, najčistejše in najgloblje želje našega srca ne bodo nikoli razočarane.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh