Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež želi leto vere skleniti s patriarhi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 11. 2013 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež želi leto vere skleniti s patriarhi

Papež želi leto vere skleniti s patriarhi

Sklepno bogoslužje prirejajo 24. novembra na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Papež Frančišek vzhodnim katoliškim Cerkvam pripisuje pomembno vlogo, zato je prosil, da bi vsi katoliški patriarhi in vodilni škofje z Rimom združenih vzhodnih Cerkva skupaj z njim obhajali slovesno bogoslužje ob sklepu leta vere. Tako je poročal vatikanski časnik »L'Osservatore Romano« ob napovedi redne skupščine kongregacije vzhodnih Cerkva, ki bo med 19. in 22. novembrom zasedala v Vatikanu, in slovesnega sklepnega bogoslužja na Trgu sv. Petra 24. novembra.

Skupščino, ki se prihodnji torek pričenja v Vatikanu, bo vodil prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, kardinal Leonardo Sandri. Zasedanje bo trajalo štiri dni in se zaključi prihodnji petek. Teme srečanja naj bi bile razvoj vzhodnih Cerkva v obdobju od drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-65) ter aktualna vprašanja vzhodnocerkvenih pokrajin, predvsem Sirije, Iraka in Svete dežele. Podobno srečanje je leta 2009 sklical že papež Benedikt XVI.

Patriarhi in člani kongregacije za vzhodne Cerkve se bodo v okviru zasedanja v četrtek, 21. novembra, srečali tudi s papežem Frančiškom. Večina vodilnih škofov z Rimom združenih Cerkva naj bi v Vatikanu ostala do nedelje Kristusa Kralja 24. novembra, da bi se udeležili slovesnega bogoslužja ob sklepu leta vere na Trgu sv. Petra. Pri bogoslužju se bodo zbrali okoli oltarja kot somaševalci ob papežu Frančišku. Sveti oče je tudi naročil, naj se med slovesnim bogoslužjem izpostavijo relikvije svetega Petra, ki jih sicer hranijo pod osrednjim oltarjem v Petrovi baziliki.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.) / splet (Wikipedia)

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh