Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev »socialni delavec« presenečen ob kardinalskem imenovanju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 05. 2018 / 10:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2018 / 11:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev »socialni delavec« presenečen ob kardinalskem imenovanju

Papežev »socialni delavec« presenečen ob kardinalskem imenovanju

Med novimi kardinali tokrat več presenečenj.

Nadškof Konrad Krajewski, 54-letni vodja papeške »socialne službe« v Vatikanu, ni niti v sanjah pričakoval, da bo v kratkem prejel kardinalski naziv. »Ravno sem hotel sesti na kolo in se odpeljati iz Vatikana, ko so mi namignili, naj med nedeljsko opoldansko molitvijo prisluhnem papežu,« je v pogovoru za vatikansko agencijo Vatican Insider povedal poljski duhovnik. Napoved svetega očeta med opoldansko molitvijo na Trgu sv. Petra, da bo Krajewskega in še trinajst drugih duhovnikov povzdignil v kardinale, je bila zanj »popolno presenečenje«.

Krajewski prihaja iz poljskega mesta Lodz in je bil kot mlad duhovnik sprva pristojen za bogoslužna slavja papežev, nato pa ga je Frančišek leta 2013 imenoval za vodjo papeške ustanove za apostolske nabirke. Krajewski je na tem položaju poln idej, saj je odtlej že dal pobude za ureditev brezplačnih prostorov za prhanje in frizerskega salona za brezdomce. Nadškof pogosto tudi osebno razdeljuje sendviče in druga živila vsem potrebnim v okolici Vatikana.

Patriarh Sako: Imenovanje za kardinala je priznanje trpeči Cerkvi v Iraku

Kardinalskemu zboru se bo 29. junija letos pridružil tudi patriarh Kaldejsko-katoliške Cerkve Louis Raphael Sáko. Kot je dejal, je njegovo imenovanje posebej pomenljivo za preganjano kaldejsko skupnost v Iraku.



Tudi patriarh Sako je v pogovoru za Vatican News dejal, da je bilo papeževo imenovanje zanj veliko presenečenje. »Zelo sem hvaležen in sicer ne zaradi sebe, ampak zaradi Cerkve, ki v Iraku močno trpi. Po mojem mnenju gre pri tem za podporo vesoljne Cerkve in Svetega sedeža celotni državi, tako kristjanom kot tudi muslimanom. To imenovanje je impulz upanja in poguma na poti sprave našega naroda.«

Patriarh Sako je povedal tudi, da so ga takoj po imenovanju začeli klicati kristjani in muslimani iz Iraka, saj so prepričani, da je to imenovanje pomembno za vse verujoče.

Presenečenje za japonskega nadškofa

Podobno kot nadškof Krajewski je bil ob imenovanju za kardinala presenečen tudi nadškof iz Osake, 69-letni Thomas Aquinas Manyo, šesti katoličan z Japonske, ki bo prejel kardinalski naziv. Sam meni, da ni »najprimernejši kandidat za kardinala«, zato še vedno kar ne more verjeti papeževi odločitvi.



Nadškof Manyo je duhovniško posvečenje prejel leta 1975, septembra 2011 pa je bil imenovan za škofa v Hirošimi. Avgusta 2014 je prevzel vodenje nadškofije v Osaki. Kot domačin iz Nagasakija si goreče prizadeva tudi za mirovno gibanje v Hirošimi. Novi kardinal je mojster kratke japonske pesniške oblike haiku in ta se pogosto pojavlja tudi v njegovih nagovorih in zapisih.

Imenovanje japonskega kardinala je prav tako presenečenje za vesoljno Cerkev, saj kristjani na Japonskem predstavljajo le okoli 2,3 % celotnega prebivalstva.

Vir: Kathpress / Radio Ognjišče / Vatican News
Foto: splet

Preberite tudi:

Sveti oče imenoval 14 novih kardinalov

Novi kardinali prihajajo iz 11 držav, med drugim iz Iraka in Pakistana, s Poljske, Japonske in Madagaskarja.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh