Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev tajnik Gänswein v nedeljo prejme škofovsko posvečenje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 04. 01. 2013 / 10:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev tajnik Gänswein v nedeljo prejme škofovsko posvečenje

Papež Benedikt XVI. je svojega osebnega tajnika v začetku lanskega decembra imenoval za prefekta papeške hiše z nadškofovskim naslovom.

Visoka cerkvena čast za papeževega tajnika Georga Gänsweina: v nedeljo, na praznik Gospodovega razglašenja, bo papež Benedikt XVI. šestinpetdesetletnemu prelatu v Rimu podelil škofovsko posvečenje. Slovesnega bogoslužja v baziliki sv. Petra se bodo med drugim udeležili prijatelji in sorodniki osebnega tajnika in prefekta papeške hiše iz južnega Schwarzwalda v Nemčiji.

Na slovesnosti v Vatikanu pričakujejo tudi freiburškega nadškofa Roberta Zollitscha, obenem predsednika Nemške škofovske konference. Po posvečenju in sprejemu je v nedeljo zvečer na programu slovesna večerja za povabljene goste v Vatikanskih muzejih.

Papež Benedikt XVI. je svojega osebnega tajnika v začetku lanskega decembra imenoval za prefekta papeške hiše z nadškofovskim naslovom. Gänswein je že vse od izvolitve Benedikta XVI. leta 2005 njegov osebni tajnik in s tem eden izmed najožjih sodelavcev cerkvenega poglavarja.

Po študiju teologije v Freiburgu, Rimu in Münchnu je Gänswein nekaj mesecev delal kot osebni referent tedanjega freiburškega nadškofa Oskarja Saierja. Leta 1995 je odšel v Vatikan, kjer je bil od leta 1996 dejaven v Kongregaciji za nauk vere. Leta 2003 je postal osebni tajnik tedanjega prefekta omenjene kongregacije, Josepha Ratzingerja. Ta ga je po izvolitvi za papeža obdržal v krogu svojih najožjih sodelavcev.

Kot prefekt papeške hiše bo Gänswein poleg svojih dosedanjih zadolžitev odslej pristojen tudi za načrtovanje avdienc visokih gostov, za pripravo državniških obiskov in potovanj znotraj Italije.

Prefektura je pristojna tudi za osebje, ki dela v neposredni papeževi bližini. Poleg tega se na prefekturo obrnejo vsi tisti, ki se želijo udeležiti rednih tedenskih avdienc na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Na prefekturi izdajo ustrezne vstopnice in odločajo o tem, kdo bo sedel v prvi vrsti ter kdo se lahko po končani avdienci rokuje s papežem. Prefektura je pristojna tudi za protokolarna vprašanja, kot je denimo sedežni red med papeškimi slovesnostmi. Med drugim skrbi tudi za papeževe osebne prostore in za dvorano za avdience v Apostolski palači.

Vodenje prefekture je povezano s škofovskim ali nadškofovskim naslovom. 'Prefekt papeške hiše' je stalni papežev spremljevalec tako v Vatikanu kot tudi v tujini. V Vatikanu tudi sprejema državniške obiske.

Kot ena izmed vatikanskih služb je prefektura razmeroma mladih let, saj jo je v današnji obliki leta 1967 ustanovil papež Pavel VI. (1963-1978). Do leta 1968 se je imenovala prefektura Apostolske palače. Danes je na prefekturi v Apostolski palači zaposlenih okoli ducat ljudi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh