Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Papeževe izjave ne pomenijo nikakršne revolucije'

Objava: 24. 11. 2010 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Papeževe izjave ne pomenijo nikakršne revolucije'

Odziv francoskih cerkvenih voditeljev na izjave svetega očeta o uporabi kondomov.

Francoski cerkveni voditelji so se na izjave papeža Benedikta XVI. o uporabi kondomov odzvali precej zadržano. Kot je za ponedeljkovo izdajo francoskega dnevnika 'Le Parisien' pojasnil kardinal Philippe Barbarin iz Lyona, omenjene izjave ne pomenijo spremenjenega stališča katoliške Cerkve. Spolnost mora biti izraz v zvestobi živete ljubezni. Kadar temu ni tako in kadar spolnost ni vir novega življenja, pa vsaj ne sme postati vir smrti.

Škof Stanislas Lalanne iz Coutancesa, nekdanji tiskovni predstavnik Francoske škofovske konference, je za radijsko postajo 'Europe1' povedal, da papeževe izjave ne pomenijo nikakršne revolucije. Le stališče Cerkve do uporabe kondomov je sveti oče tokrat izrekel na še jasnejši in še razumljivejši način. Škof Lalanne je izključil možnost, da bi kakšen kasnejši papež skrenil s poti, ki jo je na tem področju začrtal Benedikt XVI.

V francoskem dnevniku 'La Croix' je moralni teolog Xavier Lacroix pojasnil, da pri papeževih izjavah sploh ni šlo za spremebo smernic. Benedikt XVI. je, kot že njegov predhodnik Janez Pavel II., vedno poudarjal, da kondomi ne smejo biti edino sredstvo v boju proti AIDS-u.

Tudi verski zgodovinar Frederic Lenoir je spomnil na dejstvo, da vzdržnost in zvestoba v očeh katoliške Cerkve še naprej ostajata odločujoči vrednoti v boju proti tej smrtonosni bolezni. Papež v svojih izjavah ni imel v mislih vsakodnevne spolnosti, pač pa izjemne primere, ko je ogroženo zdravje sočloveka. Pri tem se je skliceval na nauk o izbiri manjšega zla.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh