Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževi »petki usmiljenja« na filmskem traku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 01. 2021 / 13:45
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2021 / 13:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževi »petki usmiljenja« na filmskem traku

Papeževi »petki usmiljenja« na filmskem traku

Italijanska televizija je pripravila dokumentarni film o papežu Frančišku.

Papež Frančišek na »obisku presenečenja« FOTO: Vatican Media

Na italijanske televizijske zaslone je prišel dokumentarni film Samo skupaj – Frančiškovo presenečenje, ki pripoveduje zgodbe o srečanjih papeža Frančiška med »petki usmiljenja« od leta 2015 naprej, poroča Radio Vatikan. Papež je na »petke usmiljenja« nenapovedano obiskoval osebe na obrobju življenjskih in družbenih stvarnosti.

Režiser Gualtiero Peirce je zbral vrsto ganljivih prizorov o svetem očetu, od katerih so bili mnogi prvič predvajani televizijskemu občinstvu: rimski škof, ki obiskuje ljudi na njihovih domovih, obišče zapore, bolnišnice, družinske hiše, se srečuje z bolniki, migranti, odvisniki, zaporniki, nekdanjimi prostitutkami ter se z njimi pomenkuje kot prijatelj ali kot navaden župnik; pogosto sedi za mizo, ob kozarcu vode ali ob kavi, medtem pa se šali z otroki in ostarelimi; na površje privabi čustva, jok, smeh, obenem pa ustvari trenutke molitve in premišljevanja.

Pri nastajanju dokumentarca, ki so ga sinoči predvajali na tretjem programu italijanske radiotelevizije Raitre, je sodeloval dolgoletni vatikanist Orazio La Rocca. Posnetke, med katerimi so mnogi, ki doslej še nikoli niso bili predstavljeni javnosti, je zagotovil Vatikanski televizijski center. Avtor glasbe je Marco Frisina, besedilo pa bere znana italijanska igralka Nicole Grimaudo.

»Petki usmiljenja« so se začeli leta 2015 med jubilejnim letom usmiljenja

Dokumentarni film se začne z nepozabnim prizorom papeža Frančiška na osamelem Trgu sv. Petra, 27. marca 2020, ko sredi dežja vsemu svetu pravi, da v času epidemije ljudje ne morejo iti naprej vsak zase, ampak »samo skupaj«, kar je tudi prvi del naslova dokumentarnega filma. Drugi del naslova – Frančiškovo presenečenje – se nanaša na »petke usmiljenja«, ki so se začeli leta 2015 med jubilejnim letom usmiljenja. Takrat je sveti oče ob petkih obiskoval osebe v stiski, predvsem v svoji rimski škofiji – brez napovedi, zato ga tudi nihče ni nikoli pričakoval. Odpravil se je recimo v rimsko četrt Torre Spaccata k ostarelim osebam in bolnikom v vegetativnem stanju; obiskal je oddelek za zdravljenje novorojenčkov v bolnišnici San Giovanni; presenetil je otroke iz neurejenih razmer v Vasi SOS; obiskal je Fundacijo sv. Lucija, ki se ukvarja z nevrorehabilitacijo; v domu Ledina hiša se je srečal z zapornicami, ki imajo mladoletne otroke.

Vidimo papeža, kako v tišini objema, opazuje, govori, predvsem pa posluša življenjske zgodbe o bolečini in vnovičnem rojstvu. Najde tudi veselje in nasmehe v očeh oseb, ki ga sprejemajo na svojem domu ali pa v različnih ustanovah, ki so postale njihov dom, skupnost, kraji solidarnosti, ki sprejemajo odrinjene. »Petki usmiljenja« so odstranili razdalje ter papeževo učenje in dejanja še dodatno obogatili in poglobili s še bolj pristnim pomenom besede »usmiljenje«. Kot na primer takrat, ko je avgusta 2016 obiskal rimsko četrt Pietralata in se srečal z ženskami, ki so bile rešene ulice, ter jih prosil odpuščanja zaradi nasilja, ki so ga doživele, tudi s strani tistih, ki se imajo za kristjane.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh