Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo pismo (ne le irskim) katoličanom

Objava: 20. 04. 2010 / 11:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževo pismo (ne le irskim) katoličanom

Javnosti je bil predstavljen slovenski prevod pastirskega pisma, naslovljenega na irske katoličane, v katerem je Benedikt XVI. izrazil jasno stališče do spolnih zlorab v Cerkvi.

Javnosti je bil predstavljen slovenski prevod pastirskega pisma, naslovljenega na irske katoličane, v katerem je Benedikt XVI. izrazil jasno stališče do spolnih zlorab v Cerkvi.

dr. Andrej Saje, dr. Rafko Valenčič, Manica Ferenc
dr. Andrej Saje, dr. Rafko Valenčič, Manica Ferenc


Dr. Rafko Valenčič, urednik zbirke Cerkveni dokumenti pri Založbi Družina, in dr. Andrej Saje, tajnik in tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference, tokrat pa predvsem v vlogi voditelja ekspertne ekspertne skupine za pomoč pri reševanju problemov spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem, sta predstavila pismo Benedikta XVI. irskim katoličanom – dokument, s katerim se je pred mesecem dni papež sicer odzval na plaz pričevanj o zlorabah mladoletnikov v katoliških vzgojnih ustanovah in cerkvenih skupnostih na Irskem, neposredno pa je sporočilo tega pisma naslovljeno na celotno katoliško skupnost, torej tudi na slovensko krajevno Cerkev.

Papež se s pismom, kot je dejal dr. Valenčič, obrača na vse subjekte, ki se jih kakor koli dotikajo ti tragični dogodki: na žrtve, njihove primarne in sekundarne družine, storilce, njihove predstojnike, skupnost verujočih. Med drugim je opozoril na dvojni vidik, ki ga moramo pri tem vprašanju imeti pred očmi: pravni in duhovni. Pomembno je, da storilci priznajo svoje dejanje pred žrtvami, njihovimi družinami, Cerkvijo, državo in družbo ter tudi skozi civilne in cerkvene pravne postopke stopijo na pot prenove. Tem ljudem pa moramo dopustiti možnost odrešenja. Potrebni so božjega in človeškega odpuščanja. V krščanstu je tudi najhujši greh pred Bogom odpustljiv.

Dr. Andrej Saje je iz pisma irskim katoličanom izpostavil papeževo prizadetost ob zlorabah in nalogo, pred katero zaradi njih stojijo posamezniki in Cerkev: soočiti se z resnico, njenimi posledicami, uveljaviti ukrepe, ki bodo zaščitili otroke. Opozoril je tudi na posodobljena vatikanska navodila glede ravnanja v primerih zlorab, ki cerkvenim predstojnikom med drugim narekujejo sodelovanje s civilnimi oblastmi v mejah njihovih pristojnosti. Na novinarsko vprašanje v tej povezavi je pojasnil, da po slovenski zakonodaji (kazenski zakonik, zakon o kazenskem postopku) ne velja splošna obveznost pri prijavi kaznivih dejanj, temveč ta cerkvene ustanove veže za hude oblike kaznivih dejanj, za katere so zagrožene večletne zaporne kazni.

Na vprašanje Družine, ali so bile za posvečene osebe iz Cerkve na Slovenskem, ki so jim bile dokazane tovrstne zlorabe, že izrečene cerkvene sankcije, je potrdil, da je nekaj kazni že bilo naloženih. Sicer pa so bili po njemu dostopnih podatkih v zadnjih desetih letih pred civilnimi in/ali cerkvenimi oblastmi zaradi spolnih zlorab sproženi postopki zopet petnajst slovenskih duhovnikov.



Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh