Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Kiril I. razmišlja o obisku Poljske

Objava: 28. 06. 2010 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh Kiril I. razmišlja o obisku Poljske

Katoliška Cerkev na Poljskem in pravoslavna Cerkev v Rusiji se trudita za izboljšanje medsebojnih odnosov

Moskovski pravoslavni patriarh Kiril I. razmišlja o obisku Poljske, je minuli teden v Varšavi ob sklepu zasedanja komisije za dialog med obema Cerkvama povedal vodja urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion.

Zasedanje komisije za dialog med poljsko katoliško in rusko pravoslavno Cerkvijo je izraz prizadevanj obeh Cerkva za izboljšanje medsebojnih odnosov. Metropolit Hilarion je spregovoril o vzpostavitvi stikov na škofovski ravni, pa tudi o obojestranskem romanju katoliških in pravoslavnih vernikov.

Komisija je zasedala pod vodstvom metropolita Hilariona in katoliškega nadškofa iz Gnezna, Henryka Muszynskega, rdeča nit zasedanja pa so bili ponovno načrti za skupen poziv k poljsko-ruski spravi. Kot je metropolit Hilarion izjavil za poljske medije, naj bi za podpis spravnega sporazuma na Poljsko pripotoval tudi patriarh Kiril I.

Kdaj bo dokument pripravljen za podpis, zaenkrat še ni znano. Nadškof Muszynski je pojasnil, da sta zaenkrat obe strani predstavili svoje osnutke. Pri nastajanju dokumenta, razprava o katerem se je pričela v letošnjem februarju, naj bi sodelovali tudi ruska katoliška in poljska pravoslavna Cerkev.

Odnosi med Poljsko in Rusijo so med drugim še danes obremenjeni zaradi vloge Sovjetske zveze v drugi svetovni vojni in zaradi poboja poljskih vojnih ujetnikov. Moskva pa Varšavi pripisuje odgovornost za smrt tisočih sovjetskih vojnih ujetnikov med poljsko-sovjetsko vojno v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh