Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Kiril papežu in anglikanskemu primasu voščil ob veliki noči

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 04. 04. 2013 / 10:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh Kiril papežu in anglikanskemu primasu voščil ob veliki noči

Kritika množičnih poskusov, da bi izrinili krščanske vrednote zahodnih držav; Pravoslavni po besedah patriarha Bartolomeja v Vatikanu čutijo 'novo držo'.

Moskovski patriarh Kiril je papežu Frančišku voščil ob velikonočnih praznikih v zahodni Cerkvi – pravoslavni bodo veliko noč obhajali 5. maja. Poglavar ruskega pravoslavja je svoje voščilo namenil tudi anglikanskemu primasu, canterburyjskemu nadškofu Justinu Welbyju in vsem vrhovnim predstojnikom največjih zahodnoevropskih evangeličanskih Cerkva. V njem piše, kako današnje 'morilske vojne' v nekaterih predelih sveta ogoržajo predvsem kristjane, v številnih državah pa prihaja do množičnih poskusov, da bi iz družbenega in javnega življenja izrinili krščanske vrednote zahodnih držav, kot je poročala ruska tiskovna agencija Interfax. Kiril je z navajanjem besed iz Janezovega evangelija pozval k pogumu, 'ker je Kristus premagal svet'.

Papež Frančišek je 20. marca v zasebno avdienco sprejel vodjo zunanjega urada Moskovskega patriarhata, metropolita Hilariona. Hilarion je že takrat papežu prenesel prisrčne pozdrave patriarha Kirila in mu izročil njegov dar, Marijino ikono. Metropolit je Frančišku zagotovil, da si tudi ruska pravoslavna Cerkev želi napredka na poti k edinosti. Opozoril pa je tudi na ovire, ki preprečujejo osebno srečanje med papežem in moskovskim patriarhom.

Kot osrednjo oviro za prvo, zgodovinsko srečanje poglavarjev ruske pravoslavne in katoliške Cerkve Moskovski patriarhat ponovno navaja spor glede lastništva sakralnih zgradb v Zahodni Ukrajini.

Papež se je na srečanju metropolitu zahvalil, da je v preteklem letu v argentinski prestolnici pripravil razstavo ruskih ikon. Kot nadškof v Buenos Airesu si jo je ogledal tudi papež Frančišek.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh