Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pečemo za božične praznike: medenjaki [RECEPT]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 22. 12. 2023 / 11:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2023 / 16:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pečemo za božične praznike: medenjaki [RECEPT]
Ker medenjaki potrebujejo nekaj dni, da se po peki nekoliko zmehčajo, bodo morda celo dočakali novo leto ... :) FOTO: Tatjana Splichal

Pečemo za božične praznike: medenjaki [RECEPT]

Na četrto adventno nedeljo bomo letos pri jutranji molitvi prižgali še zadnjo svečo na adventem vencu, zvečer pa bomo v jaslice že položili Jezuščka in se na sveti večer odpravili k polnočnici.

Kakšen dan prej lahko posvetimo še zadnjim pripravam sladkih dobrot, ki nas bodo razveseljevale med božičnimi prazniki. Doslej smo po receptih s. Nikoline pripravili huzarske krapke, vanilijeve rogljičke in marmeladne žepke, kot zadnje bomo v škatle z božičnim pecivom pospravili še medenjake. Ker ti potrebujejo nekaj dni, da se po peki nekoliko zmehčajo, bodo morda celo dočakali novo leto … :)

Medenjaki

Sestavine:

  • 50 dag moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 15 dag margarine
  • 15 dag sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 15 dag medu (segretega na 60 stopinj in nato ohlajenega na sobno temperaturo)
  • ščepec cimeta ali mešanica za medenjake

Priprava:

Sodo bikarbono pomešamo med moko, dodamo margarino in napravimo kašico. Nato dodamo sladkor, cimet, med in jajci ter z roko umesimo testo. Počiva naj eno uro ali čez noč.

Iz testa oblikujemo enakomerno velike kroglice, lahko pa ga tudi za nožev rob debelo razvaljamo na pomokani deski in iz njega izrežemo različne oblike. Polagamo jih v pomaščen in z moko potresen (ali z voskom namazan) pekač. Pečemo pri 180 stopinjah 12 do 15 minut.

Pečene medenjake takoj poberemo s pekača. Ohlajene hranimo v zaprti posodi. Medenjaki so sprva trdi, zmehčajo se šele čez dan ali dva.

Nasvet:

Mešanico dišav za medeno testo si lahko pripravimo sami iz mletega cimeta, klinčkov, ingverja in pimenta. Medenjake lahko pečemo tudi na papirju za peko ali na pekaču, ki smo ga vročega namazali s čebeljim voskom.

Nalaganje
Nazaj na vrh