Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet dni očetovskega dopusta tudi za nezakonske otroke

Objava: 27. 11. 2012 / 18:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pet dni očetovskega dopusta tudi za nezakonske otroke

Škofija v Hong Kongu zaposlenim laikom nudi očetovski dopust, ne glede na to, ali so z materjo otroka poročeni ali ne.

Katoličani v Hong Kongu imajo odslej možnost, da kot zaposleni na škofiji prejmejo pet dni očetovskega dopusta ob rojstvu otroka, ne glede na to, ali je otrok rojen v zakonski ali izvenzakonski skupnosti.

Nova pravila, ki so usklajena z običajno prakso zaposlenih v Hong Kongu, naj bi spodbudila očete, da poskrbijo za svoje otroke in njihove mamice, kajti ‘ljubezen je nad vsemi vrlinami’, dvignila pa so precej prahu med nekaterimi verniki. Kritiki se namreč pritožujejo, da omenjena pravila spodkopavajo cerkveni nauk o zakonski zvezi, kar naj bi po njihovem mnenju škodovalo instituciji zakona in družine.

Vlada v Hong Kongu je očetovski dopust uvedla v letošnjem aprilu, vse vladne šole pa so očetovski dopust učiteljem pričele ponujati septembra. Urad za izobraževanje je šolam svetoval, naj očetovske dopuste pri izvenzakonskih zvezah obravnavajo individualno, saj naj bi očetje najprej dokazali svoje očetovstvo novorojenemu otroku in potrdili, da so z otrokovo materjo v resni in stabilni zvezi.

Krajevna Cerkev v Hong Kongu ima okoli štiristo zaposlenih v župnijah, škofijskih komisijah, uradih, na pokopališčih, v semeniščih in domovih za upokojene. Približno četrtina izmed njih je moških. Po navedbah tamkajšnjega urada za zaposlene so si očetje za dopust ob rojstvu otroka prizadevali že od leta 2007. Škofija je želela, da uredbo najprej potrdi vlada.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh