Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet nasvetov za starše po vzoru zakoncev Martin

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 07. 2017 / 10:00
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet nasvetov za starše po vzoru zakoncev Martin

Pet nasvetov za starše po vzoru zakoncev Martin

Najboljše pri tem je, da ste v kakšnem od njih morda že zdaj zelo uspešni.

Ali svojega otroka težko vzgajate? Ali vaši otroci povzemajo vse vaše slabe navade? Ali vas skrbi, ker je vaš malček nagnjen k izbruhom jeze?



Če je tako, pri tem zagotovo niste sami. Sv. Louis in Zelie Martin, starša sv. Terezije Deteta Jezusa, sta imela podobne težave in sta se morala nekako znajti. Na koncu se je seveda izkazalo, da sta svetniška starša svetniških otrok, ampak starševstvo tudi zanju ni bilo preprosto in nista vedno imela pripravljenih pravih odgovorov.

Nekaj pa sta vendarle počela – bila sta vztrajna in sta si ves čas prizadevala, da bi zadostovala potrebam svojih otrok, tako da sta jih vzgajala v domu, polnem ljubezni.

Tukaj predstavljamo pet koristnih nasvetov svetih staršev Male Terezike, ki nam tudi danes lahko pomagajo pri naših prizadevanjih, da bi v sodobnem svetu vzgojili krepostne otroke.

Vsakega otroka že na začetku posvetite Bogu

Zelie je imela navado, da je vsakega otroka takoj po rojstvu posvetila Bogu z naslednjo molitvijo:

Gospod, nakloni mi milost, da bo ta otrok posvečen Tebi in da nič ne bi onesnažilo čistosti njegove duše.

Sadovi te posvetitve sicer niso bili takoj očitni, toda Zeliejino ravnanje nam razkriva, da je njen način starševstva imel določen namen. Za vse otroke si je želela, da bi postali svetniki in prav nič ni čakala s prizadevanji v tej smeri. Vedela je, da je ta trenutek, »zdaj«, najboljši za začetek.

Svoje otroke ljubite z neskončno količino ljubezni

Zlahka pozabimo, kako naši otroci potrebujejo ljubezen – veliko ljubezni. Louis in Zelie sta svoje otroke močno ljubila in zagotovila sta, da so se otroci te njune ljubezni zavedali. Celine Martin je zapisala o svojem očetu: »Kakor je bil do sebe strog, pa je bil do nas vedno zelo ljubeč. Njegovo srce je bilo do nas posebej nežno. Živel je le za nas. Nobeno materinsko srce ne bi moglo preseči njegove ljubezni do nas.«

Ena izmed stvari, ki jih je Louis počel, je bilo dajanje vzdevkov otrokom in vsak vzdevek je izkazoval prav posebno ljubezen do posameznega otroka. Marijo je klical »diamant«, Pavlino »čudoviti biser«, Celine »neustrašna«, Leonie »dobrosrčna« in Tereziko »kraljičica« ali pa »šopek«.

Ne obupajte, če je vaš otrok zahteven

Zelie je svojemu bratu v pismu zagotovila, naj ne skrbi, če je malčka težko ukrotiti.

Naj ti ne bo neprijetno, če ima tvoja mala Jeanne napad trme. To ji ne bo preprečilo, da bi kasneje odrasla v odlično dekle, ki ti bo celo v tolažbo. Spomnim se, da je bila Pavlina do svojega drugega leta povsem enaka, jaz pa sem bila vsa nesrečna zaradi nje. In zdaj je moj najboljši otrok. Moram pa ti reči, da je nisem nikoli razvajala. Ne glede na to, kako majhna je bila, je morala prevzeti odgovornost za svoje početje.

Pavlina ni bila edini otrok v družini Martin, ki je staršem povzročala težave. Tudi Terezika in njena sestra Leonie sta Zelie spravljali ob živce. Vendar Zelie in Louis nista obupala in sta si še naprej prizadevala, četudi se jima je takrat zdelo, da njuno početje ne rodi sadu.

Bodite zgled ljubezni svojim otrokom

Naši otroci sledijo vsaki naši potezi, tako dobri kot slabi. Louis in Zelie sta naredila vse, kar je bilo v njuni moči, da bi bila dober zgled svojim otrokom v odnosu do bližnjega. Celine je pisala o tem, kako je bil njen oče vedno potrpežljiv z vsemi, tudi če so bili drugi ljudje do njega osorni.

Nekoč me je spremljal, ko sem šla pobirat najemnino k neki najemnici; bilo na glavni ulici v Lisiuexju. Ženska ni hotela plačati in je tekla za njim ter ga obkladala z žaljivkami. Jaz sem bila ogorčena, on pa je ostal miren in se sploh ni odzval, in tudi kasneje se ni prav nič pritoževal zaradi nje.

Kako lahko od naših otrok pričakujemo, da bodo potrpežljivi in prijazni do drugih ljudi, če jim sami ne dajemo takšnega zgleda?

Igrajte se s svojimi otroki

Dandanes je vse preveč preprosto otroka posaditi pred televizijski zaslon in se komajda kdaj igrati z njim. Toda včasih otroci potrebujejo našo pozornost, tudi med igro. Celine je o svoji materi zapisala: »Celo sama od sebe se je igrala z nami, čeprav je tvegala, da se ji bodo gospodinjska opravila zavlekla do polnoči ali še dlje.« Tudi Louis se je pridružil igram, otrokom je pogosto izdeloval igrače, si izmišljal igre in z njimi prepeval pesmice.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Akcija
Po Božji podobi
Duhovna rast
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh