Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petdeset let Slovenskega papeškega zavoda Slovenik v Rimu

Objava: 10. 11. 2010 / 09:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Petdeset let Slovenskega papeškega zavoda Slovenik v Rimu

Papeški slovenski zavod v Rimu je bil ustanovljen 22. novembra 1960, namenjen pa je poglabljanju teološkega znanja.

Papeški slovenski zavod v Rimu je bil ustanovljen 22. novembra 1960 in letos praznuje 50-letnico obstoja, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK. Ne gre za posebej visoko obletnico, saj imajo nekateri drugi narodni papeški zavodi in kolegiji v Rimu večstoletno zgodovino. Za Slovence pa je to pomemben dogodek, saj se ob tej priložnosti želimo spomniti ustanoviteljev, sodelavcev in dobrotnikov, ki so prispevali, da je Slovenik, kot se zavod tudi imenuje, zaživel. Kot izobraževalna ustanova je odigral pomembno vlogo v službi Cerkve v domovini, saj so mnogi sedanji teološki profesorji in tudi škofje med študijem v Rimu bivali prav v Sloveniku.

Papeški kolegiji ali zavodi v Rimu so namenjeni poglabljanju teološkega znanja. V nekaterih sprejemajo bogoslovce in skrbijo za njihovo vzgojo v pripravi na duhovniško posvečenje, mnogi kolegiji pa so – tako kot tudi slovenski – namenjeni tistim duhovnikom, ki jih škofje pošljejo na nadaljevalni študij, da si na papeških univerzah pridobijo specializacijo v posameznih teoloških disciplinah. Ko se vrnejo v domovino, navadno postanejo profesorji ali vzgojitelji na teoloških ali drugih cerkvenih ustanovah. Kot visoko izobraženi duhovniki prispevajo k rasti duhovne kulture svojega naroda.

Nekaj slovenskih duhovnikov je v preteklih stoletjih že študiralo v večnem mestu, stanovali pa so v raznih tujih zavodih, ker slovenskega nismo imeli. Vedno so bili npr. dobrodošli v papeškem zavodu Germanik.

Novembra 1960 je ob sodelovanju ljubljanskega škofa Antona Vovka (1900–1963) in jezuitskega asistenta za slovanske narode p. Antona Prešerna (1883–1965) ter nekaterih drugih slovenskih duhovnikov, ki so delovali v Rimu, posebej še msgr. Maksimilijana Jezernika, dozorela želja in zamisel, da bi tudi Slovenci imeli svoj kolegij. Takratna Kongregacija za katoliško vzgojo je 22. novembra 1960 odobrila ustanovitev Slovenskega duhovniškega zavoda v Rimu.

V bližnji prihodnosti bo pri založbi Družina v Ljubljani izšel zbornik Ob petdesetletnici Papeškega slovenskega zavoda v Rimu, ki ga je uredil dr. Edo Škulj. V njem je opisana zgodovina nastajanja in rasti Slovenika.

Prvih deset let po ustanovitvi zavod še ni imel svoje hiše, zato so bili študentje nastanjeni v drugih ustanovah. Načrte za zidavo je usklajeval tedanji rektor msgr. Jezernik in 9. maja 1969 je papež Pavel VI. (1963–1978) blagoslovil temeljni kamen. Številni dobrotniki iz slovenskega izseljenstva in zamejstva so s svojimi prispevki podprli načrte za novo hišo. Ker se je ponudila možnost za ugoden nakup že zgrajene primerne hiše na cesti Appia Nuova, so se odgovorni odločili za to varianto. Prenovljeno zgradbo, ki so jo s svojimi deli olepšali slovenski umetniki, so slovenski škofje blagoslovili 20. junija 1973 in takrat je papež Pavel VI. zavod Slovenik tudi uvrstil med papeške ustanove. Ob njegovi 30. letnici, 22. novembra 1990, je Slovenik obiskal papež Janez Pavel II. (1978–2005), kar je bil za gojence zavoda nepozaben dogodek.

Praznovanja 50. letnice Slovenika, ki bo v torek, 23. novembra 2010, se bodo udeležili slovenski škofje, Slovenci, ki živijo in delajo v Rimu ter prijatelji zavoda, predvsem pa sedanji in nekdanji »slovenikarji« ter zaslužni rektor v pokoju apostolski protonotar msgr. Jezernik. Slovesno zahvalno bogoslužje bo ob 10.00 vodil kardinal dr. Franc Rode, prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Opoldne bo blagoslov jubilejnega obeležja pri vhodnih vratih v zavod, ob 16.00 pa akademija v zavodski dvorani. Slavnostni govor bo imel slovenski literarni kritik in literarni zgodovinar dr. Matija Ogrin iz Slovenske akademije znanosti in umetnosti, za glasbeno spremljavo pa bodo poskrbeli pevci duhovniškega okteta Oremus. Zvečer bo v kapeli orgelski koncert slovenikarja – cistercijanskega brata Gaudencija (Toneta) Potočnika.

Slovenikarji in drugi gosteje se bodo v sredo, 24. novembra 2010, udeležili splošne avdience svetega očeta Benedikta XVI., ki se bo med pozdravnimi nagovori romarjev spomnil tudi 50. obletnice ustanovitve Slovenika.

Besedilo je pripravil mag. Franc Mihelčič, rektor Slovenskega papeškega zavoda Slovenik.

Dodatne informacije so na voljo na spletnem naslovu http://sloveno.blogspot.com/.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh