Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petstoletna monštranca na Svetovnem dnevu mladih v Madridu

Objava: 15. 07. 2010 / 07:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Petstoletna monštranca na Svetovnem dnevu mladih v Madridu

Monštranca iz 16. stoletja, ki je znana kot 'najlepši primer španske zlatarske obrti vseh časov', je nastala v delavnici nemške rodbine Arfe, hranijo pa jo v katedrali v španskem Toledu.

Romarji, ki se bodo udeležili Svetovnega dneva mladih v Madridu prihodnje leto, bodo imeli priložnost videti monštranco iz 16. stoletja, ki je znana kot 'najlepši primer španske zlatarske obrti vseh časov'. Arfovo monštranco bodo v Madridu uporabili med slovesno sveto mašo, ki jo bo na srečanju mladih daroval papež Benedikt XVI.

Kot poročajo španski mediji, omenjeno monštranco sicer uporabljajo med vsakoletno telovsko procesijo v španskem Toledu. Visoka je skoraj tri metre in je v celoti narejena iz zlata in srebra. Francisco Portela, profesor umetnostne zgodovine na madridski univerzi, meni, da je Svetovni dan mladih pravšnja priložnost, da to zlatarsko mojstrovino prinesejo v špansko prestolnico.

Juan Sanchez, dekan katedrale v Toledu, kjer monštranco hranijo, je z veseljem izdal dovoljenje za uporabo krajevne dragocenosti na Svetovnem dnevu mladih. Izrazil je svoje zadovoljstvo, da bo monštranca na razpolago ob tako pomembni priložnosti.

Monštrance izvirajo iz 13. stoletja, od začetkov praznika svetega Rešnjega telesa. Prvotno so se razvile v nemškem Flandersu, od koder izvira tudi rodbina Arfe. V njihovi zlatarski delavnici je nastala znamenita monštranca iz Toleda. Mojstrovina je delo nemškega zlatarja Henryja Arfa, ki je monštranco končal leta 1524, po devetih letih dela.

Slovesno sveto mašo na Svetovnem dnevu mladih bo papež Benedikt XVI. daroval 20. avgusta na letališču Cuatro Vientos, kjer bo od sobotnega večera dalje tudi molitvena vigilija. Po besedah prirediteljev bodo mladi imeli priložnost ‘za razmislek in občudovanje velike mojstrovine, ki ji na svetu ni para, in ponovno bodo lahko odkrili pomen umetnosti v liturgiji’.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh