Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Plavajte proti toku časa«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 02. 2018 / 11:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2018 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Plavajte proti toku časa«

Papež je na svečnico v baziliki sv. Petra nagovoril redovnike in redovnice.

Papež Frančišek je na praznik Jezusovega darovanja v templju obhajal slovesno bogoslužje v baziliki sv. Petra. Ob dnevu posvečenega življenja se je svete maše udeležilo na tisoče redovnikov in redovnic. Papež jih je v nagovoru pozval, naj sledijo Jezusovemu zgledu in naj plavajo proti toku časa – tako, da živijo v uboštvu, čistosti in pokorščini.



Svet življenja posvečenih oseb ne spoštuje, kajti družba se giblje v drugo smer, je dejal Frančišek, ki je tudi sam jezuit. Življenjski slog sodobnega človeka zavrača uboštvo, prav tako pa tudi čistost in pokorščino, tri specifične zaobljube redovnikov in redovnic. Posvečeno življenje pa vseeno navdušuje in se na novo rojeva iz srečanja z Jezusom, ki je živel »v uboštvu, čistosti in pokorščini«. Če želimo biti pristni, pa mora biti naša ljubezen do Jezusa »brezpogojna, brez ali in če«, je poudaril papež.

Medtem ko sta sebičnost in strah pred srečanjem z drugimi vedno večja, so posvečene osebe poklicane, da se temu uprejo in v sebi vedno ohranijo misel na Boga in na bližnjega. »Ne dopustite, da bi več zrli v zaslon mobilnega telefona kot v oči brata ali sestre, da bi bili bolj usmerjeni v lastne kot v Gospodove načrte«, tako Frančišek.

Redovno življenje izgubi »privlačnost in sporočilnost, ko v ospredje stopijo osebni načrti ali tehnološki dosežki. Če posvečeni ljudje pozabijo na svoje korenine, potem redovno življenje ne more roditi sadu.

Papež je zbrane spodbudil tudi k spoštovanju tako mladih kot starih ljudi, pa tudi k medgeneracijskemu povezovanju: »Če je od mladih odvisno, da odpirajo nova vrata, pa so ostareli tisti, ki v rokah držijo ključ.« Brez srečevanja med mladimi in starimi ne more biti prihodnosti, je papež poudaril v nagovoru: »Brez korenin ni rasti in brez brstičev ni cvetov.«

Katoliški redovi so že več let v globoki krizi, predvsem v Evropi in Severni Ameriki. Posebej število redovnic vztrajno upada. Mnogi redovi trpijo zaradi previsoke povprečne starosti svojih članov.

Frančišek je zbrane v baziliki sv. Petra spodbudil, naj bodo odprti za srečanje z Jezusom in naj tudi druge ljudi spodbujajo k stikom z njim. Na ta način se bo ohranjal »plamen redovnega življenja«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh