Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Po krstu v svet prinašajmo Kristusovo luč«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 02. 08. 2017 / 09:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Po krstu v svet prinašajmo Kristusovo luč«

Papež Frančišek je po julijskem premoru danes znova začel s splošnimi avdiencami.

Papež Frančišek je po julijskem premoru danes znova začel s splošnimi avdiencami. Zaradi visokih temperatur se je za današnjo katehezo umaknil v dvorano Pavla VI., kjer je okoli 7.000 romarjev prisluhnilo papeževim besedam o krstu kot vratih upanja, poroča Radio Ognjišče. Sveti oče je poudaril, da smo s krstom poklicani v svet prinašati Kristusovo luč.



Antični obred krsta je bil veliko bogatejši od sedanjega. Večji pomen je imela simbolika zahoda, kjer luč umre, in vzhoda, kjer se sonce rodi. Danes to simboliko do neke mere ponazarja krstna sveča, ki jo prižgemo na velikonočni sveči. Ta pri velikonočni vigiliji vstopi v popolnoma temno cerkev, s čimer izraža skrivnost Kristusovega vstajenja. Iz tega voska vsi prižgejo svoje sveče in plamen posredujejo bližnjim: »To znamenje pomeni širjenje Jezusovega vstajenja v življenja vseh kristjanov. Življenje Cerkve je širjenje luči«, je dejal papež.

Kot vedno ob tej tematiki je navzoče vprašal, ali vedo za datum svojega krsta. Po njegovih besedah je namreč to datum luči, ko smo bili »okuženi« s Kristusovo lučjo.

»Kakšna milost, ko kristjan postane zares Krištof, torej prinašalec Jezusa v svet. Zlasti tistim, ki gredo skozi obdobja žalovanja, obupa, teme in sovraštva.« To po papeževih besedah lahko vidimo že iz številnih majhnih podrobnosti: iz luči, ki jo ima kristjan v očeh; iz vedrine, ki se je ne dotaknejo niti najtežji dnevi; iz volje, da želimo dobro, čeprav smo izkusili številna razočaranja.

»Ko bodo v prihodnosti pisali zgodovino naših dni, kaj bo rečeno o kristjanih? Če bomo zvesti svojemu krstu, bomo širili luč Božjega upanja in bomo prihodnjim rodovom lahko posredovali razloge za življenje«, je današnjo katehezo sklenil papež Frančišek.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh