Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po pogovorih s katoliško Cerkvijo bodo na Kubi izpustili dvainpetdeset političnih zapornikov

Objava: 08. 07. 2010 / 07:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Po pogovorih s katoliško Cerkvijo bodo na Kubi izpustili dvainpetdeset političnih zapornikov

Zasluge za napovedano izpustitev zapornikov na Kubi pripisujejo tudi pogovorom kubanskih oblastnikov z vatikanskim ‘zunanjim ministrom’, nadškofom Dominiqueom Mambertijem

Po pogovorih med predstavniki kubanske oblasti in deželne katoliške Cerkve, ki so v tej srednjeameriški otoški državi doslej brez primere, so politične oblasti na Kubi včeraj napovedale, da bodo danes iz ječe izpustili dvainpetdeset političnih zapornikov.

Kot je poročal časnik ‘Miami Herald’, je kubanski voditelj Raul Castro osvoboditev zapornikov napovedal kardinalu Jaimeju Ortegi iz Havane med njunim včerajšnjim srečanjem, ki je bilo zadnje v seriji skoraj dvomesečnih rednih pogovorov med predstavnikoma obeh strani. Castro je kardinalu sporočil, da bodo pet zapornikov izpustili nemudoma, ostalih sedeminštirideset pa bo lahko Kubo zapustilo v naslednjih štirih mesecih. Dvainpetdeset zapornikov, o katerih je bilo govora, je članov skupine petinsedemdesetih disidentov, ki so jih kubanske oblasti zajele leta 2003, po navedbah komunistične vlade ‘zaradi izdaje’.

Pred včerajšnjo napovedjo o osvoboditvi so bile teme pogovorov med kubanskimi oblastniki in Cerkvijo izpustitev enega zapornika in premestitev dvanajstih v ječe, bližje kraju, kjer prebivajo njihovi družinski člani. Po poročanju medijev zaporniki živijo v izjemno težkih pogojih, nekateri pa v znamenje protesta tudi gladovno stavkajo. Ariel Sigler Amaya, šestinštiridesetletni zapornik, ki so ga izpustili prejšnji mesec, je v zaporu postal paraplegik.

Zasluge za napovedano izpustitev zapornikov na Kubi pripisujejo tudi pogovorom kubanskih oblastnikov z vatikanskim ‘zunanjim ministrom’, nadškofom Dominiqueom Mambertijem, ki je otok obiskal minuli mesec v sklopu kubanskega socialnega tedna.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/7E0922DF189A6990C125774600284AE9?OpenDocument

Na fotografiji: kardinal Jaime Ortega

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh