Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po Slovencu Brazilec

Objava: 04. 01. 2011 / 12:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Po Slovencu Brazilec

Imenovan novi prefekt kongregacije za redovnike, ki prihaja iz največje južnoameriške države.

Papež Benedikt XVI. je danes imenoval novega prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Na mesto, ki ga je od leta 2004 zasedal slovenski kardinal dr. Franc Rode, prihaja mons. Joao Braz de Aviz, dosedanji nadškof v mestu Brazilija v istoimenski južnoameriški državi.

Papeževo imenovanje je bilo že nekaj časa pričakovano, saj je kardinal Rode 23. septembra 2009 dopolnil 75 let. Zakonik cerkvenega prava namreč krajevne škofe, pa tudi kardinale, voditelje ustanov rimske kurije, ko dosežejo to starost, naproša, naj papežu ponudijo odpoved svoji službi, kar je dr. Rode tudi storil. Natančno tri mesece pred dopolnjenim 75. letom, se pravi 23. junija 2009, je svetemu očetu poslal pismo, v katerem ga je obvestil o doseženi starostni meji in mu dal na voljo svojo službo, da ga v njej ohrani ali pa da s tega mesta, ko bo to želel, odide. Slednje je papež storil šele dobro leto pozneje.

Cerkvena in tudi širša javnost je ob nedavnih menjavah na vrhu nekaterih drugih vatikanskih ustanov že ugibala, kdo bi utegnil na vrhu kongregacije za redovnike zamenjati kardinala Rodeta. V tej zvezi so še nedavno kot najverjetnejše omenjali ime salezijanskega kardinala iz Hondurasa Oscarja Andresa Rodrigueza Maradiaga, predsednika svetovne Karitas, ki velja za enega izmed ožjih zaupnih sodelavcev vatikanskega državnega tajnika kardinala Tarcisia Bertoneja, ki je prav tako član Don Boscovih salezijancev.

Ugibanje se ni izkazalo za točno. Še najbližje je bilo glede dela sveta, od koder prihaja novi prefekt. Mons. Joao Braz de Aviz je bil rojen 24. aprila 1947 v brazilski škofiji Jionville. Teologijo je začel študirati v Braziliji, nadaljeval pa v Rimu, kjer je leta 1992 doktoriral iz dogmatične teologije. V duhovnika je bil posvečen 26. novembra 1972. Papež Janez Pavel II. ga je aprila 1994 imenoval za pomožnega škofa v nadškofiji Victoria. V škofa je bil povečen maja istega leta. Avgusta 1998 je bil imenovan za škofa v škofiji Ponta Grossa, julija 2002 za nadškofa v nadškofiji Maringa, januarja 2004 pa za ordinarija nadškofije Brasilia. S tega mesta zdaj prihaja na čelo kongregacije za redovnike.

Ali lahko po končanem »mandatu« na čelu pomembnega vatikanskega dikasterija kardinala Rodeta kmalu pričakujemo v rodni Sloveniji? To vprašanje smo mu zastavili v pogovoru za Družino ob njegovem 75. rojstnem dnevu septembra 2009. Odgovor je bil jasen: »Slovenija je moj pravi dom in res se imam namen vrniti, ko bom končal vse svoje obveznosti v Vatikanu. Ni namreč moja edina obveznost vodenje kongregacije za redovnike, sem tudi član več drugih dikasterijev, kot so kongregacije za škofe, za bogoslužje, za kler, za širjenje vere, pa Papeški svet za kulturo, komisija Ecclesia Dei ... Dva ali celo trije dnevi v tednu so že zdaj namenjeni delu pri teh kongregacijah in svetih. To sodelovanje pa se ne konča s 75., temveč z 80. letom. Če Bog da, kot rečemo Slovenci in pri tem pišemo besedo Bog z veliko, ostanem torej v Rimu še pet let.«

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh