Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po svetu preko dva milijona mladoletnih spolnih sužnjev

Objava: 08. 06. 2010 / 09:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Po svetu preko dva milijona mladoletnih spolnih sužnjev

Pred Mednarodnim dnem boja proti izkoriščevalskemu otroškemu delu, ki ga obhajamo 12. junija, dobrodelne organizacije po svetu opozarjajo na najhujšo obliko izkoriščanja otrok

Po svetu je preko dva milijona otrok in mladostnikov izkoriščanih kot spolni sužnji oziroma prostitutke. Na usodo teh otrok opozarjajo dobrodelne organizacije v času, ko obhajamo Mednarodni dan boja proti izkoriščevalskemu otroškemu delu (12. junija). Po podatkih Mednarodne organizacije za delo na svetu dvestopetnajst milijonov otrok dejavno skrbi za družinski prihodek, od tega stopetnajst milijonov v najtežjih in najhujših pogojih. Ena najgrozljivejših oblik otroškega dela je komercialno spolno izkoriščanje mladoletnih.

Dobrodelne organizacije skušajo po svojih najboljših močeh zasužnjenim otrokom pomagati, da bi zmogli premagati svojo usodo in pregnati travme. V okviru salezijanske dobrodelne organizacije Don Bosco so na Šri Lanki uredili zavetišče za otroke, ki so postali žrtve spolnega izkoriščanja. Okoli trideset tisoč dečkov in mladostnikov se je v tej otoški državi znašlo v mreži spolne industrije. Ti fantje pogosto prihajajo iz revnih ribiških družin, njihovi očetje dolge tedne preživljajo na morju, matere pa delajo na obrežju, kjer iz vode pobirajo ribe in jih čistijo. Dečki ostajajo doma pri starih starših al sosedih, številni pa so prepuščeni samim sebi.

Turisti, ki otok obiščejo zaradi spolne zabave, to dejstvo izkoristijo in dečke privabijo k sebi z različnimi darili. Štirinajstdnevne 'usluge' fantiča si na Šri Lanki lahko 'zagotovijo' že s preprostim mobilnim telefonom, za katerega v Evropi odštejejo dvajset evrov. Podpore so pogoste deležne tudi družine teh otrok, saj jim storilci denimo ponudijo sredstva za prekrivanje strehe ali pa jim plačajo novo pohištvo.

V Don Boscovem središču 'Sevana' se salezijanci posvečajo spolno zlorabljenim mladostnikom. Bivanje pri njih traja najmanj tri mesece, običajno pa še precej dlje. V tem času so otroci deležni šolskega pouka ali poklicnega izobraževanja, z njimi pa se ukvarjajo tudi vzgojitelji in psihologi in jih pripravljajo na 'življenje v običajnem svetu'. Mladi naj bi v tem središču ponovno pridobili samozaupanje in dostojanstvo.

Doslej so v središču 'Sevana' poskrbeli za okoli sedem tisoč otrok in jih pripravili na različne rokodelske poklice. Salezijanci vodijo tudi dve ugledni strokovni šoli za hotelirje in številni, ki zaključijo to smer izobraževanja, imajo kasneje možnost, da se zaposlijo v turizmu. Turizem namreč ne prinaša zgolj nesreče, ampak lahko pomeni tudi priložnost za boljše življenje, skuša mladim povedati vodja salezijanskega središča, p. Anthony Pinto.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh