Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podelili priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana

Za vas piše:
T. M.
Objava: 18. 06. 2021 / 08:11
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podelili priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana

Podelili priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana

Nagrajenci poleg listine dobijo kipce, imenovane piskači.

Na Zvezi kulturnih društev Ljubljana so v sredo, 16. junija 2021, v Galeriji Družina podelili priznanja Zveze kulturnih društev Ljubljana. FOTO: Saša Strnad.


Priznanja podeljujejo ljubiteljskim kulturnim društvom ter posameznicam in posameznikom za njihove izjemne dosežke in zasluge pri ustvarjanju, umetniškem vodenju, organiziranju in spodbujanju, kakor tudi pri podpiranju kulturnega dela v Mestni občini Ljubljana.

Priznanja sta podeljevala predsednik ZKDL dr. Tomaž Simetinger ter Lojze Adamlje, oblikovalec kipcev in predsednik Odbora za nagrade, prireditev pa je s pevskim programom obogatil APZ Tone Tomšič.

Zlati priznanji Jerici Bukovec in Alenki Pakiž

Zlati priznanji sta prejeli Jerica Bukovec za izvajanje in snovanje kulturnih projektov in ohranjanje zborovske dediščine ter Alenka Pakiž za svoj prispevek na področju raziskovanja oblačilne dediščine, poustvarjanja kostumske podobe za različne folklorne skupine, kakor tudi za avtorstvo strokovnih prispevkov in razstav.

Srebrni priznanji sta prejela Jasna Žitnik in Oktet Deseti brat, bronasti priznanji Klemen Jerinc in Vesna Voglar Čad, častno priznanje pa Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki praznuje letos 100-letnico svojega obstoja.


Nagrajenci poleg listine dobijo kipce, imenovane piskači. FOTO: Saša Strnad.

Odlomek iz utemeljitve podelitve zlatega priznanja Jerici Bukovec (predlagatelj: APZ Tone Tomšič)

»Akademski zbor Tone Tomšič je v svoji utemeljitvi predloga med drugim opisal njeno ustvarjalno pot. Diplomirala je na ljubljanski Akademiji za glasbo, potem pa je na študijski izmenjavi v švedskem Málmöju leto dni študirala zborovsko dirigiranje. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu, kjer je zaključila magistrski študij zborovskega dirigiranja. Med študijem na Švedskem je – če naštejemo samo nekaj dosežkov – pripravila koncert s Švedskim radijskim zborom in koncertirala z Berlinskim radijskim zborom. V Sloveniji je bila umetniška vodja Komornega zbora Ave, sodelovala pa je tudi s Komornim zborom RTV Slovenija in Slovenskim otroškim pevskim zborom. Med njene dosežke med drugim sodi l. 2009 osvojeno 3. mesto na tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Ljubljani, za svojo nadarjenost pa je prejela najuglednejše štipendije. Od leta 2015 uspešno vodi APZ Tone Tomšič; z njim je na domačih in mednarodnih odrih izvedla številne odmevne projekte in mu prislužila številne nagrade in priznanja.«


Jerica Bukovec. FOTO: Dražen Štader.

Odlomek iz utemeljitve podelitve zlatega priznanja Alenki Pakiž (predlagatelj: Železničarsko kulturno umetniško društvo Tine Rožanc)

»Alenka Pakiž in Filip Pakiž sta leta 1993 na pobudo tedanjega umetniškega vodja dr. Bruna Ravnikarja začela raziskovati dediščino na ribniškem področju, s čimer sta orala ledino. Leta 1997 je Alenka pripravila idejno podobo za dvajset različnih folklornih kostumov tržanov in kmetov na Ribniškem, s čimer je stopila na pot ljubiteljske raziskave oblačilne dediščine na Slovenskem. Na podlagi terenskih raziskav je pripravila tudi osnutek dvanajstih parov koroških kostumov, ki jih je pregledala in za raziskavo potrdila dr. Marija Makarovič. Kostumsko podobo Folklorne skupine Tine Rožanc je obogatila še s prekmurskimi kostumi, izdelala nov predlog za izdelavo koroških kostumov in osvežila nabor gorenjskih ter dolenjskih, pri čemer je treba še posebej izpostaviti izdelavo kostumov za otroško skupino društva. Njeno dolgoletno ljubiteljsko raziskovalno delo je zbrano v obsežni knjigi Ribnčan smo se lpo nosil, ki je nastala v sodelovanju z dr. Bojanom Knificem. Alenka in Filip Pakiž sta Muzeju Ribnica l. 2015 poklonila svojo celotno zbirko, ki je ob prevzemu štela 427 predmetov, povezanih z oblačilno dediščino ribniških krajev. In ker njeno delo presega meje ljubiteljske dejavnosti, jo postavlja na višji in profesionalni nivo in za zgled drugim raziskovalcem.«


Alenka Pakiž. FOTO: Osebni arhiv.


Preberite še:
- Nazaj v prihodnost [VIDEO]
- Ave bo ostal Ave
- Na turnejo s švedsko sakralno glasbo

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh