Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podobe mučencev v krščanski umetnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 08. 2017 / 09:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podobe mučencev v krščanski umetnosti

Podobe mučencev v krščanski umetnosti

Zakaj so umetniki včasih kar preveč realistični?

Ko si ogledujemo umetniške upodobitve krščanskih mučencev, pogosto zlahka razberemo, na kakšen način je posamezni svetnik umrl za vero. Številni krščanski umetniki so skozi stoletja zelo očitno upodabljali načine in orodja, ki so povzročili svetnikovo smrt, saj so v tem videli nekakšen »red zaslug«, ki potrjuje svetost določene osebe.

Kot primer si oglejmo apostola Jerneja. Izročilo pravi, da so mu živemu potegnili kožo s telesa, in tako imamo veliko upodobitev sv. Jerneja, ki v rokah drži nož in lastno kožo. Ena izmed najbolj realističnih takšnih upodobitev je kip svetnika v milanski stolnici.



Drugi primer predstavlja Janez Krstnik. Trpljenje sv. Janeza Krstnika (nekdaj Obglavljenje sv. Janeza Krstnika) vsako leto obhajamo 29. avgusta in zlahka si predstavljamo, kako so umetniki upodabljali ta dogodek. Večinoma so ga predstavili s svetnikovo glavo na srebrnem pladnju.



Vendarle pa umetniki niso vedno upodabljali smrti svetnikov na tako grozljiv način. Včasih svetnik v rokah drži le orodje svojega mučeništva. Sveti Pavel je običajno upodobljen z mečem, kar predstavlja njegovo obglavljenje s tem orožjem. Sveti Lovrenc je upodobljen z ražnjem, kar simbolično upodablja, kako so ga položili na razbeljen raženj in živega pekli nad odprtim ognjem.



To izročilo se nadaljuje tudi pri mučencih sodobnega časa. Na sliki, ki prikazuje koptske kristjane, umorjene leta 2015, je videti tudi može v črnem, ki držijo nože nad njihovimi grli. Še novejša je upodobitev francoskega duhovnika Jacquesa Hamela in njegovega mučeništva z nožem ob grlu, ki simbolizira njegovo smrt.



Če se boste torej kdaj spraševali, zakaj so svetniki upodobljeni z določenim orodjem, to najverjetneje namiguje, na kakšen način so umrli – to je njihova »vstopnica« v nebeško slavo.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh