Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljaki si želijo križ v parlamentu

Objava: 18. 10. 2011 / 21:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljaki si želijo križ v parlamentu

Izsledki ankete kažejo, da si večina Poljakov v sejni dvorani 'Sejma' želi ohraniti krščanski simbol, medtem ko si proticerkvena stranka 'Gibanje Palikot' prizadeva za njegovo odstranitev.

Velika večina Poljakov si po izsledkih nedavne ankete želi ohraniti križ v sejni dvorani poljskega parlamenta. Po navedbah časnika 'Gazeta Wyborcza' se je za ohranitev krščanskega simbola opredelilo 70% izprašanih, 20% pa križu v 'Sejmu' nasprotuje.

Novoizvoljena parlamentarna proticerkvena stranka 'Gibanje Palikot' pa zahteva odstranitev križa iz narodne skupščine. S svojo zahtevo je stranka izzvala ogorčenje po vsej državi. Stranka, ki jo podpira okoli deset odstotkov volilcev, grozi s tožbo pri ustavnem sodišču in pri Evropskem sodišču za človekove pravice. Vse ostale parlamentarne stranke na Poljskem si želijo križ, ki so ga na steno poljskega 'Sejma' ponovno obesili leta 1997, ohraniti.

Krščanski simbol naj bi na željo 'Gibanja Palikot' izginil iz številnih državnih ustanov, anketa, ki jo je za omenjeni časnik izpeljal inštitut 'TNS OBOP', pa je pokazala, da si 84% izprašanih želi ohraniti križ v bolnišnicah, 72% pa v šolah. Izzid je tesen le pri državnih oblasteh. 53% si želi križ ohraniti, 41% pa simbolu krščanstva v javnih prostorih nasprotuje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh