Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska Cerkev in vlada za zaostritev zakonodaje o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 04. 2016 / 06:51
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska Cerkev in vlada za zaostritev zakonodaje o splavu

Zakon iz leta 1993 dopušča splav v določenih primerih.

Katoliška Cerkev na Poljskem si prizadeva za zaostritev zakonodaje o splavu, pri čemer ji je zagotovljena podpora trenutnega vladnega vrha. V pastirskem pismu poljskih škofov, objavljenem sredi tedna, predsedstvo škofovske konference spodbuja k »polnopravni zaščiti nerojenega življenja«. Po mnenju škofov z zdaj veljavno zakonodajo iz leta 1993, ki v določenih primerih splav dopušča, ne bi smeli biti zadovoljni.



Predsednica poljske vlade Beata Szydlo pa je prav tako podprla poostritev zakonodaje o splavu. Predstavnica narodne konservativne stranke je včeraj v radijskem pogovoru povedala, da podpira zakonski predlog ljudske pobude, da naj bi opravljanje splava prepovedali tudi v primeru, ko je ogroženo materino življenje. Predlog predvideva, da bi opravljanje splava kaznovali z do petimi leti zaporne kazni.

Že zdaj razmeroma stroga poljska zakonodaja o splavu dopušča prekinitev nosečnosti pri nepravilnem razvoju ali neozdravljivi bolezni zarodka, ob ogroženosti življenja matere ter po posilstvu ali incestu. Državljanska pobuda trenutno zbira potrebnih 100.000 podpisov, da bi podprla in predstavila predlog ljudske pobude v poljski skupščini.

Szydlova je v radijskem pogovoru poudarila, da bodo poslanci njene stranke Pravica in pravičnost pri tem vprašanju odločali po lastni vesti. Za razpravo o splavu je potrebna politična modrost in »razumni glas škofovske konference«.

Predsedstvo škofovske konference v pastirskem pismu spodbuja »polnopravno zaščito nerojenega življenja«. Kot so zapisali, ne bi smeli biti zadovoljni z zdaj veljavno zakonodajo iz leta 1993, ki v določenih primerih splav dopušča. Pastirsko pismo bodo po poljskih škofijah med bogoslužji prebirali prihodnjo nedeljo, ko obhajajo »dan svetosti življenja«.

Leta 2014 so po navedbah državnega zdravstvenega sklada zabeležili 1.812 splavov. Po ocenah zagovornic ženskih pravic pa vsako leto okoli 100.000 Poljakinj opravi splav na nezakonit način, mnoge med njimi na Slovaškem in Češkem.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh