Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska Cerkev poziva k enotnosti ob obletnici nesreče pri Smolensku

Objava: 09. 03. 2011 / 10:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska Cerkev poziva k enotnosti ob obletnici nesreče pri Smolensku

Škofovska konferenca za 10. april napoveduje spominsko bogoslužje v varšavski katedrali s svojci šestindevetdesetih smrtnih žrtev letalske katastrofe.

Ob prvi obletnici letalske katastrofe pri ruskem Smolensku Poljska škofovska konferenca poziva k narodni slogi. Nesreča, v kateri so življenje med drugim izgubili tedanji poljski predsednik Lech Kaczynski in številni visoki vladni predstavniki, naj bi ‘utrdila medsebojne odnose v naši domovini, v Evropi in v svetu’, pojasnjujejo škofje.

Obenem so pri Poljski škofovski konferenci za 10. april napovedali spominsko bogoslužje v varšavski katedrali s svojci vseh šestindevetdesetih smrtnih žrtev letalske katastrofe. Istega dne naj bi potekala tudi ekumenska slovesnost na enem izmed varšavskih vojaških letališč. Prireditelji jo načrtujejo v času, ko je natančno pred letom dni predsedniško letalo zaradi goste megle tik pred pristankom strmoglavilo.

Škofje so v svoji izjavi izrazili hvaležnost, da je ob mednarodnem poročanju o nesreči v svet prišla tudi ‘resnica o poboju tisočih neoboroženih poljskih vojnih ujetnikov’.

Predsednik Kaczynski je 10. aprila 2010 skupaj s svojo soprogo in številnimi visokimi člani delegacije izgubil življenje v nesreči pri Smolensku. Potniki na predsedniškem letalu so bili namenjeni na spominsko slovesnost za poljske žrtve sovjetskega poboja pri Katinu. V Katinskem gozdu in na okoliških krajih so aprila 1940 pripadniki sovjetske tajne službe NKWD brez sodbe ustrelili okoli dvaindvajset tisoč v vojni zajetih poljskih oficirjev in visokih policijskih uradnikov.

Posledice letalske katastrofe v lanskem aprilu so Poljsko globoko pretresle in otežile njen odnos z Rusko federacijo. Vlada v Varšavi je ruske letališke službe zmotno obtoževala sokrivde pri nesreči. Moskva je vsakršno sokrivdo ostro zanikala.

Vodja poljske opozicije Jaroslaw Kaczynski, brat dvojček preminulega predsednika, vladi v Varšavi očita podtikanja Moskvi. Obenem je kritičen do novega predsednika Bronislawa Komorowskega, ki je zavrnil postavitev spominskega obeležja za žrtve nesreče pred predsedniško palačo. Kaczynski je napovedal, da Komorowskemu nikoli več ne bo segel v roko.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh