Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska porodničarka rešila na stotine novorojencev v taborišču

Objava: 18. 10. 2010 / 09:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska porodničarka rešila na stotine novorojencev v taborišču

V Rimu prirejajo razstavo na čast poljski porodničarki, ki je krute smrti v Auschwitzu rešila na stotine novorojencev.

Pokojna poljska porodna babica Stanislawa Leszczynska je pred nasilno smrtjo v taborišču Auschwitz rešila na stotine novorojenčkov. Kot poročajo na spletnem portalu http://www.24kul.si, so njena junaška prizadevanja ta mesec v Rimu počastili z razstavo.

Preden je Leszczynska aprila 1943 prispela v Auschwitz, so bili vsi novorojenci zapornikov v zloglasnem nacističnem koncentracijskem taborišču utopljeni, njihova trupla pa so bila pred očmi njihovih mater prepuščena zobem podgan. Takšnim nemškim ukazom se je nova taboriščna babica uprla. Po robu se je postavila celo zloglasnemu dr. Mengeleju. Presenetljivo so jo pustili delati nemoteno.

V Auschwitzu je pomagala pri porodu več kot treh tisočev otrok. Polovica od teh je bilo umorjenih, še tisoč več pa jih je umrlo zaradi strahovitih pogojev v taborišču. Kljub temu pa se okrog petsto otrok lahko za svoje življenje zahvali izključno pogumni Poljakinji. Tiste s svetlejšimi lasmi in modrimi očmi so nacisti, ker jih babica ni želela utopiti, poslali nemškim družinam, da so jih vzgajali kot Nemce. Poleg njih je Auschwitz preživelo še trideset drugih.

Leszczynska je novorojencem, ki so bili namenjeni za vzgojo pri nemških družinah, pod ramo izdelala skrivno tetovažo. Z njeno pomočjo je lahko veliko staršev po končani vojni našlo svoje otroke, hkrati pa je možnost bodoče združitve s svojimi otroki dajala materam še kako potreben žarek upanja in volje za preživetje.

Življenjski pogoji ujetnikov so bili namreč neznosni. V svojem ‘Poročilu babice iz Auschwitza’ je Stanislawa popisala tudi te. Nosečnice sta mučila huda lakota in mraz, ves čas pa so se morale soočati z velikim pomanjkanjem zdravil in vode. Leszczynska in drugi prisilni taboriščni zdravniki so od njih dan in noč odganjali podgane, ki so zaradi hranjenja s človeškim mesom zrasle tudi do velikosti večjih mačk. Onemoglim bolnikom so bile sposobne odgrizniti nosove, ušesa, prste in celo stopala. Kljub temu ni zaradi bivanjskih pogojev umrla niti ena mati ali otrok, za katerega je skrbela Stanislawa Leszczynska, zaradi česar so jo spoštovali tudi SS-ovski zdravniki v taborišču.

O življenju Stanislawe Leszczynske, ki je umrla leta 1974, trenutno snemajo film, v katoliška Cerkvi pa vodijo postopek za njeno beatifikacijo. Ta mesec v Rimu v okviru 5. svetovnega molitvenega kongresa za življenje o pogumni babici pripravljajo tudi posebno razstavo.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh