Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska zaostruje zakonodajo o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 01. 2018 / 11:19
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska zaostruje zakonodajo o splavu

Parlament bo nadaljeval z razpravo o državljanski pobudi »Stop splavu«.

Državljanska pobuda za zaostritev zakonodaje o splavu s podporo več kot 800.000 Poljakov je premagala novo oviro. V noči na četrtek je poljski parlament z 277 glasovi proti 134 privolil, da bo nadaljeval z razpravo o zakonskem osnutku pobude »Stop splavu«. Predlog je zavrnila le liberalna opozicija.



Pobuda zahteva, naj se obstoječo prepoved opravljanja splava razširi tudi na zarodke z razvojnimi nepravilnostmi. V tem primeru bi bil splav na Poljskem dovoljen le, če bi bilo ogroženo življenje matere in po posilstvu. Katoliška Cerkev se je zahvalila vsem državljanom, ki so podpisali državljansko pobudo. »Zaupamo, da bomo kmalu imeli zakonsko zagotovilo, da bodo s prepovedjo evgeničnega splava zaščitena tudi življenja najšibkejših«, je dejal predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki.

Opozicijski politiki pa svarijo pred tem, da bi ženske silili v porod močno prizadetih otrok. Vodilni politiki narodnokonservativne vladne stranke Pravo in pravičnost pa si že več mesecev prizadevajo za prepoved splava zarodkov z razvojnimi okvarami. Poljski predsednik Andrzej Duda je prav tako podprl zaostritev zakonodaje. Dosedanja izjema za prizadete zarodke je bila »absolutno zlorabljena«; otroci z Downovim sindromom ne bi smeli biti splavljeni.

Z minimalno večino 202 glasov proti 194 pa so poslanci zavrnili državljansko pobudo za neomejeno dovoljenje opravljanja splava v prvih dvanajstih tednih nosečnosti. Državljanska skupina »Rešite ženske 2017« je v ta namen po lastnih navedbah zbrala več kot 400.000 podpisov.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Samo ljubezen ustvarja
Duhovna rast
17,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh