Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski primas: Popieluszko je bil preprost in plah človek

Objava: 08. 06. 2010 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski primas: Popieluszko je bil preprost in plah človek

Novi poljski blaženi po značaju ni bil voditelj, vendar je bil izjemno pokončen človek

Poljski primas Henryk Jozef Muszynski je novega poljskega blaženega, Jerzyja Popieluszka (1947-1984), označil kot pomembnega zagovornika Poljske. Duhovnik, ki so ga umorili pripadniki poljske tajne policije, je vedno stal ‘na strani ljudstva’ in je ljudem vlival upanje, je v pogovoru za katoliško agencijo KNA povedal upokojeni nadškof iz Gniezna.

Popieluszka je opisal kot preprostega in plahega duhovnika. Po značaju ni bil voditelj, ki bi za seboj pritegoval množice, bil pa je izjemno pokončen človek, se spominja upokojeni nadškof, ki je v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja v Varšavi bival skupaj z duhovnim vodjem sindikalnega gibanja Solidarnost.

Popieluszko je med ljudmi širil evangelij in zagovarjal resnico. Kot pravijo tisti, ki so ga poznali, ni zmogel zanikati nečesa, kar se je prejšnji dan zgodilo, zgolj zato, ker naj bi bilo to na ukaz komunističnih oblastnikov prepovedano. Komunisti v Varšavi so tedaj poskušali Popieluszka ožigosati kot politika, kar pa po besedah Muszynskega seveda ni bil.

Popieluszko, ki je bil minulo nedeljo v Varšavi razglašen za blaženega, sodi med simbolne like cerkvenega upora proti nekdanjemu komunističnemu režimu. V svojih pridigah je ostro nastopal proti kršitvi človekovih pravic s strani komunističnega režima in je vneto podpiral delavsko gibanje Solidarnost. Leta 1984 so ga ugrabili in umorili agenti poljske komunistične tajne službe, kar je še okrepilo upor ljudstva proti režimu in pet let kasneje privedlo do padca komunizma.

Na fotografiji: blaženi Jerzy Popieluszko

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh