Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Položaj otrok se zaradi epidemije slabša na vseh ključnih področjih

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 17. 03. 2021 / 12:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2021 / 17:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Položaj otrok se zaradi epidemije slabša na vseh ključnih področjih

Položaj otrok se zaradi epidemije slabša na vseh ključnih področjih

Unicef: otroci bi lahko posledice epidemije čutili še leta.

FOTO: Tatjana Splichal / Fotografija je ilustrativna.

Pri Unicefu so ob prvi obletnici razglasitve epidemije koronavirusne bolezni, ki smo jo obeležili v teh dneh, opozorili, da se položaj otrok slabša na vseh ključnih področjih. Kot so izpostavili, bi otroci lahko posledice epidemije čutili še leta, je poročala STA.

Po podatkih Unicefa se je povečalo število otrok, ki so lačni, osamljeni, žrtve zlorab, ki imajo duševne motnje, živijo v revščini in so prisiljeni v poroke. Obenem se je poslabšal dostop do izobraževanja in osnovnih storitev, vključno z zdravstveno oskrbo, prehranskimi programi in storitvami za zaščito.

Kot je Unicef navedel v sporočilu za javnost, so med mlajšimi od 20 let zabeležili 13 odstotkov od 71 milijonov okužb z novim koronavirusom v 107 državah, v katerih je bilo sicer potrjenih 62 odstotkov vseh okužb s koronavirusom na svetu.

Revščina, zaostajanje v rasti, akutna podhranjenost

V državah v razvoju se bo po pričakovanjih revščina otrok povečala za približno 15 odstotkov. Dodatnih 140 milijonov otrok v teh državah bo po napovedih živelo v gospodinjstvih, ki živijo pod pragom revščine.

Od šest do sedem milijonov otrok, mlajših od pet let, je v letu 2020 trpelo zaradi zaostajanja v rasti ali akutne podhranjenosti, kar je povzročilo skoraj 54 milijonov akutno podhranjenih otrok. To je 14-odstotno povečanje, kar bi lahko pomenilo več kot 10.000 dodatnih smrti na mesec, so še opozorili pri Unicefu.

Za več kot 168 milijonov otrok po vsem svetu so šole zaprte že skoraj leto dni. Dve tretjini držav s popolnim ali delnim zaprtjem sta v Latinski Ameriki in na Karibih. Okoli 14 odstotkov otrok in mladostnikov je večino zadnjega leta preživelo z omejevalnimi ukrepi, kar je prispevalo k občutkom tesnobe, depresije in izolacije.

Kako zaščititi generacijo mladih, da ne bo postala izgubljena

Približno tri milijarde ljudi po vsem svetu pa doma nima pogojev za umivanje rok z milom in vodo. V najmanj razvitih državah tri četrtine ljudi, več kot dve tretjini šol in četrtina zdravstvenih ustanov nima osnovnih higienskih pripomočkov, potrebnih za preprečevanje prenosa koronavirusne bolezni, so še sporočili z Unicefa.

Kot so poudarili predstavniki omenjene organizacije, morajo biti otroci v središču prizadevanj za okrevanje sveta po epidemiji, kar pomeni, da je treba šolam dati prednost pri vnovičnem odpiranju. To pomeni tudi zagotavljanje socialne zaščite za družine, vključno z denarnimi transferji, in doseganje najranljivejših otrok s ključnimi storitvami, saj lahko le na ta način zaščitimo generacijo mladih, da ne bo postala izgubljena generacija.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh