Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Ponovno križanje Jezusa Kristusa'

Objava: 25. 11. 2010 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Ponovno križanje Jezusa Kristusa'

V Vatikanu so izrazili žalost ob škofovskem posvečenju kitajskega patra Josepha Gua Jincaia brez soglasja Svetega sedeža.

Sveti sedež je izrazil žalost ob škofovskem posvečenju kitajskega patra Josepha Gua Jincaia brez soglasja Svetega sedeža, poročajo pri vatikanskem radiu. Kot je rečeno v sporočilu za javnost, pomeni omenjeno posvečenje v Chengdeju v provinci Hebei za vso cerkveno skupnost bolečo rano in hudo kršitev cerkvenega prava. Nekateri škofje so bili s strani kitajske vlade celo prisiljeni k udeležbi pri škofovskem posvečenju 20. novembra letos. Ta prisila po besedah Svetega sedeža pomeni hudo kršitev verske svobode in svobode vesti.

Omenjeno posvečenje po mnenju Vatikana ne prispeva k dobremu za katoličane v Chengdeju, ampak jih postavlja v kočljiv in težaven položaj ter jih ponižuje, saj jim želijo kitajske civilne oblasti vsiliti pastirja, ki ni v polni skupnosti ne s svetim očetom ne z drugimi škofi po svetu, v sporočilu za javnost piše Sveti sedež, ki je v tekočem letu kitajske oblasti večkrat obvestil, da ne soglaša s škofovskim posvečenjem patra Jincaia.

Guo Jincai je namestnik tajnika kitajskega državnega 'Domoljubnega katoliškega združenja' in velja za marioneto pekinških oblastnikov. Pri 'Domoljubnem katoliškem združenju' v kratkem prirejajo zasedanje, na katerem bodo poudarili svojo vodilno vlogo v kitajskem cerkvenem vodstvu.

Z nedovoljenim škofovskim posvečenjem novemu škofu grozijo resne posledice s strani katoliške Cerkve, v skrajnem primeru celo izobčenje, pojasnjujejo v Vatikanu. Obenem se je s to potezo škofija Chengde spravila v kočljiv in s cerkvenega stališča zapleten položaj. V Rimu bodo namreč veljavnost omenjenega posvečenja temeljito raziskali in preverili, kakšne cerkveno pravne posledice bo imelo za osem sodelujočih škofov, ki so bili posvečeni s soglasjem iz Vatikana.

Papež Benedikt XVI. je leta 2007 v pismu kitajskim vernikom izrazil pripravljenost Svetega sedeža na spoštljiv in konstruktiven dialog z oblastmi Ljudske republike Kitajske, da bi na ta način premagali težave in normalizirali odnose med državama. V Vatikanu pripravljenost za dialog še velja, čeprav je kitajsko 'Domoljubno katoliško združenje' z nedovoljenim škofovskim posvečenjem povzročilo precejšnjo škodo in s tem postavilo oviro na poti dialoga.

Nedovoljeno posvečenje obžaluje tudi kardinal Joseph Zen Ze-kiun, tesni sodelavec papeža Benedikta XVI. pri vprašanju Kitajske, ki je nedavni dogodek označil kot 'ponovno križanje Jezusa Kristusa'.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh