Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo o 38. srečanju generalnih tajnikov evropskih škofovskih konferenc

Objava: 14. 06. 2010 / 16:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poročilo o 38. srečanju generalnih tajnikov evropskih škofovskih konferenc

V imenu SŠK se je srečanja v soboto, 12. junija, udeležil njen generalni tajnik dr. Andrej Saje

Letno srečanje generalnih tajnikov evropskih škofovskih konferenc je od četrtka, 10., do nedelje, 13. junija 2010, v Rimu potekalo vzporedno s prireditvami ob sklepu leta duhovnikov. Generalni tajnik SŠK dr. Andrej Saje je bil na njem navzoč v soboto, 12. junija.

Na začetku srečanja sta spregovorila predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco ter predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc in zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić. Oba kardinala sta spomnila, da je poglavitna naloga katoliške Cerkve v Evropi 'zavzemati se človeško življenje zaradi njegove bogupodobnosti'.

Generalni tajniki so v nadaljevanju predstavili poročila o dejavnostih škofovskih konferenc in aktualnih temah v različnih evropskih državah. Podtajnik za odnose z državami na vatikanskem Državnem tajništvu msgr. Ettore Balestrero je udeležence seznanil z delom Državnega tajništva in poudaril pomen sodelovanja med škofovskimi konferencami in različnimi ustanovami Svetega sedeža za učinkovitejše pastoralno delovanje Cerkve.

Generalni tajniki so spregovorili tudi o spolnih zlorabah mladoletnih oseb s strani duhovščine. Pri tem sta jima pomagala škof Luis F. Ladaria SJ in Robert Deeley, tajnik in sodelavec Kongregacije za nauk vere. Še posebej so bili izpostavljeni ukrepi, ki so jih škofje dolžni izvesti, ko so obveščeni o sumu zlorab. S tem vprašanjem se je potrebno resno soočiti. Poudarjena sta bili tudi transparentnost in jasnost odločnega ukrepanja. Tudi na tem področju je nujno potrebna izmenjava izkušenj med škofovskimi konferencami.

Odnos med Cerkvijo in mediji oziroma javnim mnenjem sta predstavila direktor vatikanskega tiskovnega urada P. Federico Lombardi DJ, in tiskovni predstavnik Italijanske škofovske konference msgr. Domenico Pompili. P. Lombardi je izpostavil pojav informacijske globalizacije. Kar se zgodi na lokalni ravni, ima takoj odziv na mednarodni ravni in obratno. Msgr. Pompili je opozoril na nevarnost posredovanja in dopuščanja posredovanja stereotipske podobe Cerkve. Gre za pravo redukcijo krščanstva v družbenem okolju, kjer prevladuje politeizem vrednot, kjer se krščanstvo sprejema in dojema kot enega izmed mnogih tekmecev v vsakdanjem boju za uveljavljanje določenih vrednot.

Ob sklepu srečanja so se generalni tajniki seznanil z dejavnostmi Sveta evropskih škofovskih konferenc v bližnji prihodnosti.

Poročilo s srečanja je posredoval Tiskovni urad SŠK.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh