Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo o obisku ad limina apostolorum z dne 23. januarja

Objava: 24. 01. 2008 / 07:37
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poročilo o obisku ad limina apostolorum z dne 23. januarja

Slovenski škofje se že tretji dan mudijo v Rimu na obisku ad limina apostolorum. V sredo, 23. januarja 2008, dopoldne so obiskali tri papeške svete, in sicer: koprskega škofa msgr. Metoda Piriha in tajnika SŠK dr. Andreja Sajeta so sprejeli na Papeškem svetu za edinost kristjanov, murskosoboškega škofa msgr. dr. Marjana Turnška na Papeškem svetu za pastoralo zdravja ter škofa Turnška in koprskega pomožnega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka na Papeškem svetu »Cor Unum«. Škof Turnšek, škof Pirih in škof Bizjak so se odzvali povabilu na obisk pri veleposlaniku Republike Slovenije pri Svetem sedežu dr. Ivanu Reberniku. Sv. mašo v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja ob 15.30 pa je ob somaševanju škofov in duhovnikov ter navzočnosti vernikov daroval koprski ordinarij msgr. Metod Pirih.


Papeški svet za pastoralo zdravja (Pontificium Consilium pro Valetudinis Administris)

Na Papeškem svetu za pastoralo zdravja je škofa Turnška sprejel predsednik omenjenega Sveta kardinal Javier Lozano Barragán. Škof Turnšek je predstavil področje bolnišnične pastorale v Cerkvi na Slovenskem. Ravno včeraj so se bolnišnični duhovniki iz celotne Slovenije srečali na letnem srečanju v Ljubljani. Izpostavil je praznovanje svetovnega dneva bolnikov, ki ga v vesoljni Cerkvi praznujemo 11. februarja. Ob tej priložnosti javnosti vsako leto posredujemo tudi papeževo poslanico. V Cerkvi na Slovenskem obhajamo tudi narodni dan bolnikov, ki v navzočnosti številnih bolnikov in invalidov ter njihovih spremljevalcev že več desetletij junija poteka na Brezjah. Kardinal Barragán se je zahvalil za vse obstoječe pobude v Sloveniji in poudaril pomen pastoralnega dela na tem področju.


Papeški svet za edinost kristjanov (Pontificium Consilium ad Unitatem Christianorum fovendam)

Slovenska gosta sta na Papeškem svetu za edinost kristjanov sprejela predsednik kardinal Walter Kasper in njegov sodelavec p. dr. Milan Žust, slovenski jezuit. Škof Pirih je predstavil področje ekumenskega dialoga na Slovenskem. V tednu za edinost kristjanov smo skupaj s predstavniki pravoslavne in evangeličanske Cerkve pripravili molitve in bogoslužja Božje besede. V letošnjem letu bomo z evangeličani tesneje bratsko povezani zaradi obhajanja 500. obletnice Trubarjevega rojstva. Septembra 2008 bo v Rimu potekal simpozij o Primožu Trubarju.



Leto 2007 smo skupaj s Srbsko pravoslavno Cerkvijo in Evangeličansko Cerkvijo razglasili za leto Sveta pisma. V Ljubljani je julija 2007 potekal svetovni kongres biblicistov v okviru mednarodne organizacije IOSOT, ki so se ga poleg kristjanov iz različnih Cerkva udeležili tudi Judje, s katerimi nas povezuje Stara zaveza.

Kardinal Kasper je poudaril, da imamo v Sloveniji dobre možnosti na področju ekumenskega zbliževanja s Srbsko pravoslavno Cerkvijo in da so slovenski škofje kot dolgoletni pastirji Beograjske nadškofije na ekumenskem področju odigrali pomembno vlogo. Po nauku drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965) je ekumenizem stalna in pomembna naloga Cerkve, za njeno uresničevanje pa so potrebni vztrajna molitev, potrpežljivost in medsebojno spoštovanje različnosti. Izpostavil je tudi potrebo po tehtnem premisleku o razlogih, zaradi katerih nekateri katoličani zapuščajo Katoliško Cerkev in svoje mesto najdejo v drugih krščanskih skupnostih ali pa niti to ne. V svetovnem merilu med krščanskimi Cerkvami največji porast vernikov beleži Binkoštna Cerkev. Kardinal je poudaril je, da nova znamenja upanja prihajajo iz vrst protestantskih skupnosti, ki si želijo iskrenega dialoga s katoličani.


Papeški svet »Cor Unum« (Pontificium Consilium »Cor Unum«)

Na Papeškem svetu »Cor Unum« je škofa Bizjaka in škofa Turnška sprejel predsednik kardinal Paul Josef Cordes. Kardinal je poudaril, da karitativna dejavnost v službi Cerkve predstavlja pomemben sestavni del njenega poslanstva. Karitas, ki ni samo ekonomija, še manj politika, je v službi oznanjevanja in posvečevanja. Škofje zato niso v službi mednarodne Karitas, ampak je Karitas v službi Cerkve. Pomembno je, da župnijske, dekanijske in škofijske Karitas ohranjajo svobodo in so neodvisne od interesov posameznikov in skupin.

Nekateri škofje so po dopoldanskem programu obiskali tudi Center Aletti, kjer so se seznanili z delom in poslanstvom ustanove ter se srečali s češkim jezuitom kardinalom Tomášem Špidlíkom.

Škofje so ob 15.30 darovali sv. mašo v papeški baziliki sv. Pavla.


TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh