Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo o obisku ad limina apostolorum z dne 24. januarja

Objava: 24. 01. 2008 / 12:20
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poročilo o obisku ad limina apostolorum z dne 24. januarja

Škofje so v četrtek dopoldne obiskali Kongregacijo za bogoslužje in disciplino zakramentov. Sveti oče je na zasebno avdienco sprejel štiri škofe ordinarije: nadškofa Urana in Krambergerja ter škofa Piriha in Glavana. Ob 12.15 je sledila avdienca vseh škofov s pomožnimi škofi s spremljevalci (slovenskimi duhovniki). Škofa Stresa in Turnška bo sveti oče sprejel jutri. Po popoldanski sv. maši v papeški baziliki Marija Maggiore bodo škofje obiskali še Papeški kolegij Russicum (Pontificio Collegio Russicum) in Papeški kolegij Germanik (Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum de Urbe), kjer živijo ali študirajo slovenski bogoslovci in duhovniki.

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov (Congregatio de Culto Divino)

Slovenske škofe je prejel prefekt kardinal Francis Arinze skupaj s tajnikom in podtajnikom na Kongregaciji za bogoslužje in disciplino zakramentov. Nadškof Kramberger je predstavil zakramentalno življenje v Cerkvi na Slovenskem. V zadnjih letih je Cerkev posebno skrb posvečala zakramentom uvajanja v krščanstvo (sv. krst, sv. birma in sv. evharistija). Nosilec uvajanja v krščanstvo je celotno občestvo. Pastoralni izziv predstavlja podeljevanje zakramenta sv. krsta otrokom iz družin, ki nimajo urejena cerkvenega in civilnega zakona. Cerkev na Slovenskem beleži porast števila odraslih katehumenov, ki se za krščanstvo zavestno odločijo pozneje. Zakrament sv. birme sicer prejme večina mladostnikov, ki so vključeni v župnijsko katehezo, vendar se mnogi od aktivnega življenja v župniji distancirajo ali (začasno) poslovijo. V Sloveniji redno prevajamo dokumente cerkvenega učiteljstva s področja zakramentov, še posebej sv. evharistije. Praksa pogostega prejemanja sv. obhajila brez rednega opravljanja sv. spovedi predstavlja nov pastoralni izziv in zahteva temeljit premislek. Nadškof je predstavil tudi podeljevanje zakramenta sv. bolniškega maziljenja v bolnišnicah, domovih za ostarele in po domovih. Opazno se zmanjšuje število mladih parov, ki sklenejo zakrament sv. zakona, po drugi strani pa narašča število raznolikih kakovostnih priprav na zakon, kar pomeni, da so tisti pari, ki se cerkveno poročijo, na zakonsko življenje temeljiteje pripravljeni kot v preteklosti. V Cerkvi na Slovenskem se število duhovnih poklicev (duhovniških in redovniških) zmanjšuje in ne zadošča za opravljanje poslanstva Cerkve tako v pastorali kot tudi drugod. Slovenija se – podobno kot sosednje in druge nam primerljive države – srečuje z relativizmom in izgubo temeljnih vrednot.

Kardinal Arinze je škofe spodbudil k temeljiti pripravi na zakramente in poudaril, da sta skrbno pripravljeno bogoslužje in aktivna udeležba pri njem najboljši katehezi.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh