Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo s 20. seje Slovenske škofovske konference

Objava: 25. 01. 2005 / 11:03
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poročilo s 20. seje Slovenske škofovske konference

Škofje so se seznanili s potekom reševanj odprtih vprašanj med Cerkvijo in Republiko Slovenijo, s posebnim poudarkom na kategorialni pastorali v bolnišnicah, v domovih za ostarele in v policiji.
Poročilo s 20. seje Slovenske škofovske konference

V ponedeljek, 24. januarja 2005, je v prostorih škofijskega ordinariata, na Trgu Brolo 11, v Kopru, potekala 20. seja Slovenske škofovske konference (SŠK). Poleg vseh slovenskih škofov se je seje udeležil tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Santos Abril y Castelló.

Škofje so se seznanili s potekom reševanj odprtih vprašanj med Cerkvijo in Republiko Slovenijo, s posebnim poudarkom na kategorialni pastorali v bolnišnicah, v domovih za ostarele in v policiji. Zavzeli so stališče, da se na osnovi dosedanjih pozitivnih izkušenj v Slovenski vojski sklenejo dodatni sporazumi za pastoralno oskrbo v navedenih ustanovah, v kolikor za to dejavnost ne bo pravne osnove v Zakonu o verski svobodi in verskih skupnostih. Potrdili so deset statutov različnih medškofijskih organizmov in v skladu z naročilom Sklepnega dokumenta Plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem (prim. PZ 423, 424) sprejeli sklep, da bodo sprejete statute tudi izdali v posebni brošuri. Poročali so o napredovanju priprav na škofijske pastoralne dneve (ŠPD), ki bodo potekali maja in junija 2005. 14. maja 2005 bo ŠPD potekal v Logu pri Vipavi, 4. junija 2005 pa v Stični in v Mariboru. Poleg tega so na novo določili višino mašnih štipendijev, taks in štolnin.

Na osnovi pripravljenih elaboratov so podprli potrebo po nadaljnjem študiju glede ustanovitve novih škofij. Seznanili so se s predlogi in spodbudami Kongregacije za zakramente za obhajanje leta evharistije, s papeževo poslanico ob svetovnem molitvenem dnevu za duhovne poklice, z gradivom Sveta Evropskih škofovskih konferenc (CCEE) o ureditvi univerzitetne pastorale v Evropi in z načrti izvršnega odbora za srednjeevropski katoliški shod za čas po romanju v Mariazell maja 2004. Na področju mednarodnega sodelovanja je 20. in 21. maja 2005 predvideno romanje osmih srednjeevropskih držav v Kupres v Bosni in slovensko-hrvaško srečanje na Brezjah 27. avgusta 2005. Tradicionalno srečanje treh dežel bo 3. septembra 2005 na Sveti Gori pri Gorici.

Škofje so se seznanili s poročili Vojaškega vikariata, s poročilom o udeležbi na mednarodnih srečanjih in o delovanju tiskovnega urada SŠK. Glede na vse večje zanimanje medijev za življenje Cerkve na Slovenskem so se zavzeli za razširitev informiranja in oznanjevanja s pomočjo modernih sredstev družbenega obveščanja. Izbrali so delegate, ki se bodo udeležili zasedanja madžarske škofovske konference, letne konference o duhovnih poklicih v Banjski Bystrici ter kongresa o medijih v Varšavi.

Seznanili so se s stališčem Španske škofovske konference (ŠŠK) glede boja proti AIDSU. ŠŠK poudarja, da ne glede na to, da Cerkev nasprotuje uporabi kondomov, ker je to v nasprotju s katoliško moralo, ne odreka svojega sodelovanja pri projektu preventivnega preprečevanja okužbe z omenjeno boleznijo. Cerkev želi sodelovati z vzgojo za zakonsko zvestobo, ki je odprta za življenje.V skladu z mnenji medicinske stroke sta edini zanesljivi sredstvi proti okužbi vzdržnost in zakonska zvestoba.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh