Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo s 57. redne seje Slovenske škofovske konference

Objava: 01. 12. 2010 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poročilo s 57. redne seje Slovenske škofovske konference

Seje so se poleg slovenskih škofov udeležili tudi predstavniki sosednjih škofovskih konferenc, italijanske, hrvaške in madžarske.

V prostorih Nadškofijskega ordinariata na Ciril-Metodovem 4 v Ljubljani je v ponedeljek, 29., in torek, 30. novembra 2010, potekala 57. redna seja SŠK. Poleg slovenskih škofov so se je udeležili tudi predstavniki sosednjih škofovskih konferenc. Italijansko škofovsko konferenco (CEI) je zastopal videmski nadškof msgr. Andrea Bruno Mazzocato, hrvaško varaždinski škof msgr. Josip Mrzljak ter madžarsko msgr. Gyorgy Udvardi, pomožni škof v škofiji Esztergom – Budimpešta. Zastopnik Avstrijske škofovske konference (ÖBK) se je opravičil. Škofa iz tujine sta predstavila letni poročili o ključnih dogodkih v tamkajšnjih Cerkvah.

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja je bila v ponedeljek zvečer sveta maša, ki jo je ob somaševanju domačih in tujih škofov daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. dr. Anton Stres.

Škofje so se prvenstveno posvetili razpravi o duhovni in teološki formaciji bogoslovcev in duhovnikov. Nadškof Mazzocato je spregovoril o osnovni in stalni formaciji duhovnikov, ki je del nadaljnje permanentne formacije in pomaga vsakemu duhovniku, da poglablja svojo poklicno in stanovsko identiteto. Teološka in duhovna formacija sta bolj kot pridobivanju novih veščin namenjeni krepitvi duhovnikove samopodobe in njenemu uresničevanju v družbi. Videmski nadškof je duhovniško identiteto izpostavil kot identiteto Jezusa Kristusa, ki zahteva živo vero, osebno spreobračanje in medsebojne odnose z drugimi ljudmi.

Formacija pripravnikov na duhovniški stan kot tudi formacija že posvečenih zajema štiri razsežnosti: človeško (osebnostno), duhovno, intelektualno in pastoralno (v poslanstvu v skupnosti verujočih). Težave, s katerimi se Cerkev sooča, je premajhna čustvena in človeška zrelost kandidatov za duhovništvo. Kar zadeva identiteto duhovnika, naj bi le-ta vedel, kdo je, kaj so njegove prednostne naloge in k čemu je po zgledu Jezusa kot dobrega pastirja tudi poklican.

Prihodnje pastoralno leto bo v Cerkvi na Slovenskem posvečeno družbeni pravičnosti, kakor jo pojmuje družbeni nauk Cerkve, in še posebej zadnja papeževa okrožnica z naslovom Ljubezen v resnici.

Škofje so sklenili, da bo naslednji vseslovenski katoliški verski shod leta 2015. Seznanili so se z aktualnimi odnosi v družbi in razmerjem med Cerkvijo in državo. Spregovorili so o vsebinskih poudarkih plenarnega zasedanja predsednikov Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), ki bo prihodnje leto v Tirani v Albaniji in za katerega kot temo SŠK predlaga novo evangelizacijo. Razlog je v tem, da je sekularizacija v Evropi dobila izredne razsežnosti, zato je potrebno iskati nove načine, kako oznanjati evangelij današnjemu človeku.

Predsednik statutarne komisije škof Glavan je predstavil statute medškofijskih organizmov v Cerkvi na Slovenskem, ki bodo v kratkem izšli v knjižni obliki. Potrdili so imenovanja članov Komisije za šolstvo ter disciplinskega in gospodarskega sveta Slovenskega papeškega zavoda Slovenik, pa tudi novega predsednika Sveta katoliških laikov Slovenije (SKLS). Seznanili so se z datumi dveh predvidenih obiskov papeža Benedikta XVI. v naši neposredni bližini: 7. in 8. maja 2011 bo papež v Ogleju in Benetkah, 4. in 5. junija 2011 pa v Zagrebu.

Apostolski nuncij msgr. dr. Santos Abril y Castelló in predsednik SŠK nadškof Stres sta v okviru seje podelila tudi dve cerkveni odlikovanji. Generalnemu tajniku in tiskovnemu predstavniku SŠK dr. Andreju Sajetu sta v imenu papeža Benedikta XVI. podelila listino s častnim nazivom papeškega kaplana monsinjor, dekanu Fakultete za poslovne vede, ki deluje v okviru Katoliškega inštituta, dr. Lovru Šturmu pa častni naziv viteza komendatorja reda sv. Gregorja Velikega.

Škofje so se odločili, da bodo nekdanjemu veleposlaniku Republike Slovenije pri Svetem sedežu dr. Ivanu Reberniku za življenjsko delo podelili odličje sv. Cirila in Metoda.

Poročilo in fotgrafijo objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Na fotografiji: tiskovna konferenca ob robu zasedanja SŠK

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh