Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslanci znova o družinskem zakoniku

Objava: 29. 06. 2010 / 05:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poslanci znova o družinskem zakoniku

Ob številnih pomislekih strokovne in laične javnosti se nadaljuje drugo parlamentarno branje predloga družinskega zakonika

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide danes nadaljuje že maja začeto drugo obravnavo predloga družinskega zakonika, ki želi redefinirati pojma družine in zakonske zveze ter popolnoma – z možnostjo posvojitvi otrok vred – izenačiti razno- in istospolne zveze.

Takšnemu predlogu vladajoče politike nasprotuje velik del strokovne in splošne javnosti. Izraz tega nasprotovanja je tudi množično podpisovanje peticije za družino in pravice otrok v okviru civilne iniciative z enakim imenom. Kot je ob robu nadaljevanja seje matičnega parlamentarnega odbora sporočil njen predsednik Aleš Primc, je peticijo doslej podpisalo že več kot 50.000 državljank in državljanov. Z zbiranjem podpisov bodo v civilni iniciativi nadaljevali, dokler ne bo predlog zakonika umaknjen iz postopka v državnem zboru.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok sicer predlaga, naj se nesprejemljiv predlog družinskega zakonika, ki med drugim predvideva izenačitev zakonske zveze in istospolne zveze ter posvojitve otrok v istospolne zveze, umakne iz parlamentarnega postopka. Za tako radikalen korak na področju družinske zakonodaje namreč ni nobenih razlogov.

»V zadnjem mesecu dni so odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice in Nemčije ponovno postavile na laž predlagatelje družinskega zakonika, ki trdijo, da Slovenijo k sprejemu takega družinskega zakonika zavezujejo mednarodni pravni predpisi. Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč v primeru Schalk in Kopf proti Avstriji 24. junija odločilo, da odločitev Avstrije, da je zakonska zveza skupnost med moškim in žensko, ne krši človekovih pravic, kar seveda pomeni, da sklenitev zakonske zveze dveh homoseksualcev ali dveh lezbijk ni človekova pravica, kot trdijo predlagatelji družinskega zakonika in organizacije istospolno usmerjenih. Podobno je junija letos odločilo tudi nemško sodišče v Berlinu,« ugotavljajo v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok.

Predlog družinskega zakonika je po prepričanju civilne iniciative v nasprotju s temeljno otrokovo naravno pravico do mame in očeta, predlogu pa nasprotuje tudi velika večina državljank in državljanov, zato tak zakonik ne more določati družinskih razmerij v naši državi. Poleg tega naj bi bil to najslabše pripravljen predlog zakona v zgodovini slovenskega parlamenta, saj je zakonodajno-pravna služba državnega zbora ugotovila, da je treba popraviti več kot 45 % od 303 členov. "Da je predlog zakonika slab, očitno vedo tudi v vladnih strankah, saj so sami pripravili kar 140 predlogov sprememb," ugotavljajo v civilni iniciativi.

Nadaljevanje druge obravnave družinskega zakonika pa bo tudi pokazalo, ali je predsednica odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide dr. Andreja Černak Meglič, poslanka vladajajočih Socialnih demokratov, povabila k sodelovanju zainteresirano laično in strokovno javnost, »saj slednja do zdaj na podlagi informacij, ki jih je civilna iniciativa pridobila od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, razen redkih izjem ni imela možnosti sodelovati v predhodnih fazah priprave predloga zakonika,« ugotavlja Aleš Primc. Spoštovanje 51. člena poslovnika državnega zbora, ki strokovni in laični javnosti omogoča sodelovanje na seji pristojnega delovnega telesa, je zato po njegovih besedah nujno potrebno, ne le zaradi spoštovanja demokratičnih postopkov, ampak tudi zato, da se izvede celovita strokovna obravnava predlaganih sprememb temeljne družinske zakonodaje.

S skrajnimi predlogi novega družinskega zakonika se ne strinjajo niti v Cerkvi, ki je najjasnejše stališče o tem vprašanju izrazila v izjavi Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci septembra lani (http://pravicnost-mir.rkc.si/?id=108&fmod=0).

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh