Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslanica ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Alojza Urana za veliko noč 2008

Objava: 18. 03. 2008 / 07:47
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poslanica ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Alojza Urana za veliko noč 2008

Pozdravljeni vsi, ki hrepenite po življenju!

Z veliko nočjo vstopamo v največje skrivnosti krščanske vere in človeškega bivanja. Čeprav bi ljudje radi živeli čim bolj polno življenje, se vendarle neprestano soočamo z ovirami, trpljenjem in smrtjo. To velja za vsa živa bitja. Celotno stvarstvo je zgrajeno na evharistični zakonitosti: vedno mora nekaj umreti, da drugo lahko živi. Tudi človek je podvržen temu zakonu, čeprav ga težko dojame in še težje sprejme. Zakaj umirati, ko pa želimo živeti, živeti večno?

Velika noč nam odgovarja prav na to vprašanje. Ustvarjeni smo za večno življenje, vendar je do njega mogoče priti samo po ovinku velikega petka. Cvetna nedelja je zgled človeške predstave o življenju: jeruzalemski prebivalci sprejemajo Jezusa z vzkliki: »Hozana, hozana! Pozdravljen naš kralj!« Želeli so si kralja, ki bo reševal njihove vsakdanje skrbi, jim priskrbel telesno hrano, jih ozdravljal raznih bolezni in jih celo obujal od mrtvih. Vse to je Jezus zmogel in že naredil. Kako torej ne bi hrepeneli po takem vladarju?! Toda Jezus je vedel, da to ni pravo življenje in da se bo slavje kmalu spremenilo v sovražno kričanje velikega petka: »Križaj ga, križaj ga

Letošnji veliki petek sovpada s prvim pomladanskim dnem, 21. marcem. Ali nam to zanimivo ujemanje ne govori o velikonočni skrivnosti? Zrno mora umreti, da bo iz njega vzklilo novo življenje. Jezus je kot najdragocenejše Božje seme moral biti vržen v zemljo človeškega greha, hudobije in trpljenja, da bo nad ljudmi vseh časov izrečena Božja sodba, ki se glasi: »Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.« Že v smrti tega semena je zagotovilo novega upanja in življenja.

Dragi vsi, ki ste danes v stiski velikega petka, ali veste, da je nekdo z vami? Z vami trpi in umira, da boste tudi vi z njim vstali v novo življenje in ga mogli podariti tistim, ki vas potrebujejo – vaši otroci in vnuki, drugi pozabljeni in obupani, zasvojeni in umirajoči. Kristusovo odrešenje ne prihaja iz trpljenja samega, ampak iz brezmejne ljubezni, s katero je sprejel trpljenje in smrt in se popolnoma daroval za nas. Te ljubezni ni mogoče ubiti ali je izničiti, ker je večna, ker je Življenje samo.

Sprejmimo njegovo resnico, stopimo na njegovo pot in se radujmo njegovega življenja, ki pomeni našo večnost že danes, tukaj na zemlji. Jezusa nam je zagotovil: »Jaz sem vstajenje in življenje, kdor vame veruje, bo živel vekomaj

Vsem vam doma in po svetu voščim vesele velikonočne praznike z zagotovilom, ki nam ga je izročil vstali Gospod, da za vsakim velikim petkom pride tudi velika noč.


msgr. Alojz Uran
ljubljanski nadškof metropolit

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh