Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Post je duhovna pot in potovanje srca’

Objava: 10. 03. 2011 / 10:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Post je duhovna pot in potovanje srca’

Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco na pepelnično sredo pozval k večji solidarnosti z revnimi in trpečimi.

Življenje kristjanov ni sestavljeno iz upoštevanja predpisane postave, pač iz srečanja z Odrešenikom, ki ga v svojem življenju sprejmejo in odgovorijo na njegov klic ter mu sledijo. To je poudaril papež Benedikt XVI. v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na pepelnično sredo v Vatikanu. S pozivom k osebnem spreobrnjenju, postu, solidarnosti in molitvi je okoli sedem tisoč romarjev, ki so se na včerajšnji praznik zbrali v vatikanski dvorani Pavla VI., vpeljal v postni čas. Postni čas do velike noči je po besedah svetega očeta ‘duhovna pot in potovanje srca’.

Jezus nas vsak dan poziva k premagovanju težav ter nam govori, kako moramo vsak dan sprejeti svoj križ, si ga zadati na ramena in mu slediti, če želimo biti njegovi učenci, je dejal papež. To ne zveni povsem tako kot življenjski program, ki smo si ga sami zadali, vendar je to resnica. Človek se mora, če želi postati on sam, nenehno premagovati, upirati se mora skušnjavam in zlaganemu življenju ter se izogibati lažem.

Post je del te naše duhovne poti, obenem pa je tudi krščanska tradicija. Med štiridesetdnevno pripravo na praznovanje velike noči se verniki ne bi smeli omejiti zgolj na odpoved določenim jedem. V postni čas sodi tudi večja solidarnost z ubogimi in trpečimi. Toliko gorja vidimo v svetu, je dejal Benedikt XVI., da se moramo čutiti nagovorjene k čim večji pomoči.

Včeraj popoldne je sveti oče vodil procesijo na Aventinski grič v Rimu in v baziliki sv. Sabine zbranim vernikom na čelo podelil križ iz pepela. Kot je dejal, danes sicer cenimo telesni post, vendar moramo poleg odpovedi določenim jedem pokazati tudi notranjo pripravljenost, da se upremo grehu in d se hranimo ‘z živo Božjo besedo’. Ta naša drža naj pride dp izraza skozi redno molitev in v dajanju miloščine ubogim.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh