Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posthumna presenečenja izpod peresa Benedikta XVI.?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 02. 2018 / 08:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2018 / 13:00
Ustavi predvajanje Nalaganje

Posthumna presenečenja izpod peresa Benedikta XVI.?

Kardinal Ouellet: »Upokojeni papež se gotovo še vedno ukvarja s teološkimi deli.«

Kanadski kardinal Marc Ouellet je prepričan, da se upokojeni papež Benedikt XVI. še vedno ukvarja s teološkimi deli, ki bodo lahko objavljena po njegovi smrti. »Verjamem, da bi lahko dobili kar nekaj posthumnih presenečenj izpod peresa Benedikta XVI., o izgradnji Cerkve«, je v pogovoru, objavljenem na spletnem portalu Vatican News, dejal prefekt vatikanske Kongregacije za škofe.



Benedikt je že vse svoje življenje teolog in je tudi po odstopu s papeškega položaja nadaljeval s teološkimi razmišljanji, je pojasnil kardinal in spomnil na knjigo pogovorov nemškega časnikarja Petra Seewalda z upokojenim papežem iz leta 2016 z naslovom »Zadnji pogovori«. Benediktove misli v tej knjigi so »veličastno preproste, pristne in modre«, je dejal Ouellet: »Prepričan sem, da še naprej premišljuje tudi o drugih temah; morda bomo po njegovi smrti v tem pogledu deležni še kakšnega presenečenja – človek nikoli ne ve.«

Ouellet, ki je v omenjenem pogovoru obeležil peto obletnico napovedi Benedikta XVI. o odstopu s papeškega položaja, je še povedal, da se mu danes 90-letni papež še vedno zdi »jasne misli, razumen, poln vere in človečnosti«. Benediktovo pričevanje je »velik dogodek za Cerkev«, poudarja kanadski kardinal: »Danes govorimo o reformi papeštva; največje dejanje te reforme je bila njegova odločitev o odstopu. Presenetila je vse ljudi, obenem pa odprla obzorja za celostne preobrazbe, ki jih zdaj izvaja Frančišek, v smeri proti bolj pastoralnemu, Božjemu ljudstvu bližjemu vodenju.«

Prav to preobrazbo je implicitno začel že Benedikt XVI. s svojo odločitvijo o odstopu. »Diskretno spremljanje« novega pontifikata daje ljudem vedeti, »da se nekdanji papež ni kar umaknil, ampak še vedno opravlja določeno škofovsko, papeško funkcijo: z molitvijo in solidarnostjo, vse to pa na povsem diskreten način«.

Benedikt je »v svoji diskretnosti in notranjem miru ter v ljubeči navzočnosti v molitvi vreden občudovanja«, kardinal Ouellet opisuje upokojenega papeža, ki o svojem nasledniku ne daje javnih izjav. Ob tem pa si lahko predstavljamo, da je Benedikta marsikakšna sprememba v novem pontifikatu presenetila in da si je ob njej »zastavljal določena vprašanja«.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh