Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posthumno priznanje nekdanjemu velikemu rabinu Sacksu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 11. 2021 / 14:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2021 / 14:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posthumno priznanje nekdanjemu velikemu rabinu Sacksu
7. novembra je minilo leto dni od smrti lorda Jonathana Sacksa FOTO; Wikipedia

Posthumno priznanje nekdanjemu velikemu rabinu Sacksu

Nekdanjemu britanskemu velikemu rabinu lordu Jonathanu Sacksu je bila posthumno podeljena nagrada Genesis za njegovo življenjsko delo.

Priznani filozof in judovski teolog, ki je umrl novembra lani, je »presegal meje različnih religij in je Toro iz nebes vnašal v generacije pametnih telefonov,« je med sinočnjo podelitvijo nagrade v Londonu dejal izraelski predsednik Isaac Herzog. »Nobelovo nagrado za judovstvo« je v imenu pokojnega soproga prevzela njegova vdova lady Elaine Sacks.

Priznanemu filozofu in judovskemu teologu je bila posthumno podeljena »Nobelova nagrada za judovstvo«.

Kot poroča avstrijski Kathpress, so pokojnemu rabinu nagrado podelili za njegovo »izredno vlogo pri navdihovanju naslednje generacije Judov, za izjemno vseživljenjsko delo vzgojitelja za judovske vrednote ter odločnega podpornika medverskega in medkulturnega dialoga«.

Sacks je bil v enaki meri »neustrašno zvest ortodoksnemu judovstvu«, kot je bil uspešen, da je znal  »v skladu z judovsko versko postavo najti strategijo, da pritegne vsakogar«, je v obrazložitvi še povedal Herzog. Vse njegovo bistvo je izviralo iz »enkratnih značilnosti britanskega judovstva«, ki jih je Herzog opisal kot umirjene, odprte, vključevalne in prilagodljive.

Lord Jonathan Sacks je bil v letih med 1991 in 2013 veliki rabin judovskih skupnosti Združenega kraljestva in Commonwealtha.

 Sacks je deseti prejemnik »Nobelove nagrade za judovstvo« in drugi, ki je z nagrado počaščen za svoje življenjsko delo. Britanec se je rodil 8. marca 1948 v Londonu, filozofijo je študiral na univerzi v Cambridgeu. V letih med 1991 in 2013 je bil veliki rabin judovskih skupnosti Združenega kraljestva in Commonwealtha. V življenju je prejel številna priznanja, med drugim leta 2016 prestižno Templetonovo nagrado, ki jo podeljujejo za posebne dosežke na področju znanosti in vere posameznikom, ki pomembno prispevajo k potrjevanju duhovne razsežnosti človeškega življenja. Leta 2005 mu je kraljica Elizabeta II. podelila častni plemiški naziv »Baron Sacks of Aldgate in the City of London«. Rabin Sacks se je večkrat srečal s papežem Benediktom XVI. Leta 2009 je postal član zgornjega doma britanskega parlamenta (House of Lords).

Z nagrado Genesis, ki jo podeljujejo vsako leto, izraelska vlada počasti izjemne osebnosti za njihove izredne poklicne dosežke, za njihov prispevek k večji človečnosti in prizadevanja za judovske vrednote. Med nekdanjimi prejemniki so med drugim ameriški filmski režiser Steven Spielberg (»Schindlerjev seznam«), izraelsko-amerišk igralka Natalie Portman in izraelsko-ameriški violinist Itzhak Perlman.

Kupi v trgovini

Veliko partnerstvo
Duhovna rast
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh