Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Postna kocka

Objava: 07. 02. 2008 / 11:28
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Postna kocka

Vstopili smo v postni čas, ob tem pa že kar podzavestno pomislimo na odpovedi. Naj bo čas, ki ga z njimi pridobimo, priložnost za mala dejanja ljubezni, trije odmevi na postno kocko (prilogo Mavrice) pa naj nas spodbudijo k pogumnemu opravljanju dejanj ljubezni in pristnemu veselju.

Ko smo ta mesec prejeli Mavrico, sta mlajši hčeri takoj opazili prilogo, postno kocko. Ob sestavljanju so dobile veliko navdiha za prihajajoči postni čas: kako bomo vsi skupaj in metali kocko, nato pa se skušali držati tiste misli ves dan in se ob večerih pogovorili ...

Mislim, da je postna kocka čudovit pripomoček za družine, da se bodo v postnem času malo bolj povezale in trudile biti zveste v malem. Ni potrebno delati velikih sklepov, naučiti se moramo delati majhne, preproste stvari.
(Jožica Hostnik, katehistinja, Šmartno pri Litiji)

Postna kocka se mi zdi krasna ideja za motiviranje otrok. Takoj, ko sem jo zagledala v Mavrici, sem se je razveselila. Z našo triletno Evo sva jo z veseljem sestavili in sva že pred postom "vadili" naloge. Kocka ji večkrat pomaga predvsem, ko je potrebno deliti igrače s sestrico. Seveda sem ji morala še prej razložiti, kaj pomeni post, da si bolje predstavlja, čemu so namenjene naloge na kocki. Zdi pa se mi odlična tudi zato, ker spodbuja ročne spretnosti (izdelava, metanje kocke), kar je npr. pri triletnikih dodatna motivacija. In ne nazadnje spodbuja predvsem dialog med otrokom in starši, kar se mi zdi zelo pomembno.
(Zala Miklavčič, Ljubljana)

V učilnici sem v molitvenem kotičku postavila kamnito goro, kamor bomo v torek ob pripravi na postni čas postavili še križ. Za križem bodo trnjeve veje citronovca, ki ima zelo veliko trnje. Ob vznožju gore bom pripravila šest stopnic. To bodo stopnice naših dobrih dejanj, ki nas bodo vodile bliže k Jezusu. Katehezo, s katero se bomo pripravljali na postni čas, bom sklenila z metanjem kocke. Eden od otrok bo vrgel kocko. Izbrano dobro delo bomo z velikimi črkami napisali na prvo stopnico pod goro. Kocko bomo vsak teden metali pred koncem verouka. Izbrano dobro delo tedna bomo nato napisali na eno stopnico više. Tako se bomo po dobrih delih šest tednov (šest stopnic) bližali Jezusu. Izbrano dobro delo bo postalo naš postni program za ves teden. Z otroki se bom pogovorila, katera konkretna dejanja lahko naredimo. Kar bodo naredili vsak dan, pa bodo napisali na lističe in jih potem prinesli k verouku. Vsak listič (dobro delo) bo otrok dal na goro na en trn in tako zmanjšal Jezusovo bolečino. Če bo kocka padla dvakrat na isto dobro delo, se bom z otroki pogovorila, ali lahko na tem področju še kaj naredimo, ali želijo, da znova vržejo kocko. Z vsakim dobrim dejanjem se bomo Jezusu bližali in blažili njegovo bolečino.
(Mara Pižent, katehistinja, Šempeter pri Gorici)



Želite tudi v vaši župniji otroke spodbuditi za dobra dela s postno kocko? Lahko jih dobite (v paketu po 25) v prodajalni Družine, Krekov trg 1, Ljubljana.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh