Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Postni izziv: znebimo se 40 stvari v 40 dneh!

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 02. 2017 / 09:27
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Postni izziv: znebimo se 40 stvari v 40 dneh!

Naredimo prostor v svojem domu in pomagajmo potrebnim.
Ob začetku posta smo vedno polni dobrih sklepov, da bi se čim bolje pripravili na praznovanje našega največjega praznika, Jezusovega vstajenja od mrtvih. Na naši spletni strani smo že ponudili 40 idej, kaj vse lahko počnemo v naslednjih tednih – pa pri tem sploh ne gre zgolj za odpoved, temveč tudi za dodajanje in spoznavanje novih stvari v življenju! Morda pa bi veljalo na ta seznam dodati še 41. nasvet, ki je prav tako koristen na več načinov: poleg tega, da bomo v svojih domovih ustvarili več prostora, bomo gotovo tudi razveselili ljudi, ki si nekaterih stvari v življenju ne morejo privoščiti. Takole se je nove naloge lotila sodelavka katoliškega spletnega portala Aleteia, Patty Knap:

V postnem času želimo odvrniti pozornost od samih sebe in poudariti našo odvisnost od Boga. Dajanje miloščine (delitev materialnih dobrin z ljudmi v stiski) je eden izmed treh »postnih stebrov« (druga dva sta molitev in telesni post). Darujemo pa lahko na različne načine, ne le denarja. Če se odpovemo stvarem, ki jih najdemo v svojih domovih in zanje zagotovo vemo, da jih ne potrebujemo, se lahko »ločimo« od odvečnih predmetov in s tem pomagamo bližnjemu.

Ponujam vam izziv: v štiridesetih dneh posta vsak dan poiščite eno stvar, ki je ne potrebujete več. Za večino izmed nas to ne bi smelo predstavljati pretiranih težav. Lahko gre za kuhinjski pripomoček, plašč, kolo, neodprto darilo, ki se že mesece valja v kakšnem kotu. Preglejte svoje omare, predale, klet, celo garažo.

Poiščite posameznika ali ustanovo, ki mu/ji lahko darujete. Pri nas imamo v veži velikansko vrečo, v katero zlagamo stvari, ki jih bomo darovali – razen seveda česa večjega. Da ne pozabimo, kakšen je namen tega »zbiralnika«, smo na vrečo dali napis »40 stvari v 40 dneh« (in že pred uradnim začetkom posta se je v vreči znašlo najmanj deset predmetov … nekateri imamo resnično preveč vsega!).

Toliko različnih krajev obstaja, kjer bodo naše stvari koristno uporabili. Večino svojih bom darovala v meni zelo ljubo trgovino z rabljenimi stvarmi, ki jo upravlja bližnja župnija. Prostovoljci dežurajo v trgovini in pregledujejo darovane stvari, jih sortirajo in ocenijo. Drugi trgovinico obiščejo in kupijo tisto, kar potrebujejo, za dosti nižjo ceno kot v običajni trgovini. Denarni izkupiček gre v župnijske namene. Morda kaj podobnega obstaja tudi v vaši bližini.

Pomislite na ustanove, ki sprejemajo najrazličnejše darove, ki so še dobro ohranjeni: morda v materinskih domovih sprejemajo nosečniške stvari ter oblačila in opremo za dojenčke, otroške avtomobilske sedeže, vozičke, posteljice, stajice; kakšno društvo bo morda sprejelo kos pohištva ali kuhinjsko napravo za skupne društvene prostore; župnijske Karitas običajno sprejmejo vse, od kuhinjskih pripomočkov in tekstila do oblačil, igrač, knjig in športne opreme. Ponekod večje stvari celo sami odpeljejo.

Ko praznimo omare, lahko izpraznimo tudi svoje misli, ob tem pa razmišljamo o ljudeh, ki jim je v življenju postlano bistveno trše kot nam. In bodimo hvaležni za vse blagoslove, ki smo jih deležni v življenju.

Po Katekizmu katoliške Cerkve, št. 2462, je miloščina, »ki jo damo ubogim, pričevanje za bratsko ljubezen: je pa tudi izvrševanje pravičnosti, ki je Bogu všeč.«

Vir: www.aleteia.org
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh